El PSC de les comarques gironines ha calculat que la reducció de les aportacions de la Generalitat per al curs vinent de les escoles bressol suposarà que les famílies gironines hagin de pagar la diferència que ascendeix fins a més de 6,6 milions d'euros. La consellera d'Educació, Irene Rigau (CiU), va fer públic que el Govern destinarà 875 euros per plaça quan la seva aportació fins fa dos cursos era de 1.800 euros. Per al curs passat ja es va retallar a 1.600 euros de forma retroactiva i per aquest curs actual l'aportació també va disminuir fins als 1.300 euros per plaça, un 33% menys.

En total, segons els socialistes gironins, hi ha 7.140 places per a llars d'infants a la demarcació. Una xifra que suposaria un sobrecost de 6.605.500 euros per als ajuntaments gironins o per les families, segons qui decideixi. En concret, els pares i mares gironins que actualment pagaven entre 150 i 170 euros per infant hauran de pagar més del doble del que ja pagaven fins aquest any. "És possible que els ajuntaments no puguin assumir aquests costos donada la manca de recursos que pateixen", va detallar el primer secretari del PSC de les comarques gironines, Juli Fernández.

Segons el PSC, la manca d'ingressos propis a causa de la crisi, la caiguda de les ajudes d'altres administracions i els impagaments del Govern amb els consistoris fa que els ajuntaments estiguin en perill. "Aquesta reducció de les ajudes és un atac injust al model de serveis públics i de l'estat del benestar", va criticat el secretari de política municipal del PSC, Manel Bustos. "Mas demana que l'estat espanyol pagui el que deu però nosaltres li reclamem que pagui el que diu als ajuntaments i que compleixi amb els seus compromisos", va afegir.

Segons els socialistes gironins, la disminució de les aportacions comportarà que cada ajuntament hagi de decidir com gestiona els recursos i provocarà "molts conflictes" ja que pot ser que la matrícula d'un infant en un poble sigui més barata que la matrícula de l'escola bressol del municipi del costat. "És un error que aquest sobrecost l'hagin d'assumir els ajuntaments o les famílies perquè és una etapa educativa que hauria de liderar la Generalitat i matenir uns criteris homogenis", va insistir Puig.