L'Associació Protectora d'Animals i Plantes de Figueres assegura que en només un mes i mig han rebut una quarantena d'avisos de robatoris de gossos a la comarca. El president de l'entitat, Josep Calvó, diu que la majoria dels casos s'han produït a Figueres però, segons sembla, també se n'han detectat a Celrà, Bàscara, Medinyà, Quart o Sant Jordi Desvalls. Asseguren que no se segueix cap patró de races però alerten els propietaris de la importància de vigilar quan es treuen els animals al carrer perquè molts dels furts s'han produït quan s'ha deixat lligat el gos a fora d'algun establiment on no poden entrar.

"Volem que la gent es conscienciï perquè no n'hi hagi més", insisteix Calvó. I afegeix que cal amb més motiu perquè els que se'ls enduen no seleccionen races i això fa que qualsevol animal pugui convertir-se en una possible presa. Tampoc saben per quin motiu ho fan però algunes de les hipòtesis són que o bé es destinen a la venda o bé a baralles entre ells. Malgrat això, des de l'Ajuntament de Figueres asseguren que, almenys a la ciutat, no els consta que s'hagi detectat cap punt on es duen a terme pràctiques d'aquest tipus ni tampoc que hi hagi hagut cap denúncia al respecte.

La situació, que avançava ahir el setmanari l'Empordà, ha posat en alerta la protectora -on els propietaris es dirigeixen per saber si han trobat els seus animals- però també d'altres de diferents punts de la demarcació. I és que, segons han explicat des de l'entitat, també els consten alguns avisos de robatoris de gossos a Medinyà (1), a Quart (1) i Celrà (1), a Bàscara (2) i un més a Sant Jordi Desvalls. Figueres, però, és el lloc on, segons expliquen, s'han detectat més casos, uns 8 o 9 en poc més d'un mes. Vila-sacra (3), Vilafant (4) o l'Escala (3) són altres dels punts on se n'han produït. En dos o tres casos, explica Calvó, s'han recuperat els animals però en la resta no se sap on han anat a parar.

Fa uns deu anys també va tenir lloc un cas similar i, en aquella ocasió, es va saber que els animals robats es feien servir per dur a terme baralles clandestines.