La sensació ja és de desastre. L'anomenat "balconing", pràctica descerebrada que consisteix en saltar des dels balcons dels hotels per intentar -si hi ha sort i s'encerta, és clar- espectaculars capbussades a les piscines que després es poden veure fàcilment a Youtube o altres planes de vídeos; transcendeix a Lloret de Mar en forma de plaga de precipitats des de les façanes dels establiments turístics, sigui o no amb la intenció de ?ba?nyar-se de manera cafre. La matinada d'ahir va deixar un nou cas de conseqüències fatals. Un jove de 19 anys i nacionalitat alemanya, Georg Kretschmer, originari de la ciutat de Wiesbaden, va morir de matinada en caure des de la coberta de l'hotel Frigola, situat a l'avinguda Just Marlès, al centre de Lloret.

El vigilant dels Apartaments Blau, situats a continuació del Frigola, avisava els Mossos d'Esquadra cap a quarts de cinc de la matinada. Un noi havia caigut daltabaix en una mena de pati interior, que des de Just Marlès és un carreró sense sortida, i jeia a terra en un visible mal estat després d'una davallada des d'un punt que, poc després, es va poder determinar que era el teulat de l'hotel Frigola, on s'allortjava amb uns amics. És a dir, set pisos respecte del nivell del carrer. El SEM no va poder fer res per la seva vida. El noi passava les vacances amb una colla de la mà d'una agència de turisme jove, Mango Tours. Es creu que pretenia saltar a la terrassa dels apartaments perquè hi ha una piscina, però tot plegat és una incògnita ja que no hi ha testimonis de l'accident.

La mort del jove alemany té diverses lectures. És el tercer cas conegut de turistes que cauen d'edificis en aquest any a Lloret, i la segona mort a resultes d'aquest tipus d'accidents. Tots tres eren joves. El primer va ser un vailet portuguès de 17 anys, precipitat precisament des d'un balcó dels Apartaments Blau uns dies abans de Setmana Santa. Es creu que va ser un suïcidi; una estona abans s'havia discutit amb els amics i la xicota. A principis d'abril, un britànic de 21 anys acabava a l'UCI del Trueta de Girona amb el cap trencat després de caure d'un altre balcó, en aquest cas als apartaments Bolero Park. Cada temporada hi ha accidents de les mateixes característiques a Lloret.

Això sí, la mort del jove Krets?chmer és la primera després de l'aprovació i entrada en vigor de l'ordenança cívica que prohibeix expressament passejar-se per les façanes dels hotels per intentar saltar d'un balcó a un altre, i preveu sancions de fins a 1.500 euros als establiments en cas d'accidents que es puguin atribuir a negligències. Ahir al matí, ningí s'explicava per què el jove alemany havia pogut accedir a la coberta del Frigola; però a la tarda les autoritats municipals consideraven poc probable una multa a l'hotel.

El tercer detall a tenir en compte, a més dels accidents repetits i de les normatives aprovades, és que el fenomen és més freqüent del que sembla i, de fet, és un divertiment habitual entre els joves turistes que sovintegen la capital de la festa de la Costa Brava. Ahir, un periodista de Diari de Girona captava una imatge dels balcons de l'hotel Florida on es veu clarament un jove que passa de balcó en balcó. La reflexió final és que ni les notícies sobre els sinistres, ni la freqüència i la gravetat dels accidents en si, ni les sancions anunciades són capaces d'aturar aquesta pràctica.

Finalment, doncs, sembla que només queda apel·lar a la responsabilitat dels turistes. "Tot sembla indicar que l'accident ha estat responsabilitat del noi que ha actuat de forma poc reflexiva, la distància entre els dos edificis era molt gran. S'han d'investigar les causes del fet però tot apunta que el jove ha decidit saltar i, per tant, la responsabilitat d'una persona és obrar amb sentit comú", reflexionava ahir el regidor de Turisme de Lloret de Mar, Jordi Orobig (ERC). L'edil creu que el consistori no pot exigir als empresaris que estiguin vigilant constantment els seus clients; però sí que "els que tinguin clients que provoquen molèsties, han de fer-los fora". El municipi, va reblar Orobig, no té per què suportar visitants que "fan el dròpol" i provoquen problemes de convivència i civisme; ja que des de fa anys es treballa per esborrar el record de les declaracions de l'exconsellera Montserrat Tura sobre el "turisme de borratxera" que acull Lloret. De fet, molts opinen que aquest i d'altres mals que assoten el municipi en temporada turística estan vinculats exclusivament al tipus de turisme de baixa extracció social i baix pressupost que acull el municipi; però ningú sap com encarar un canvi de model.