dissabte Soterrament

Fins avui creia que els polítics locals de Girona estaven fent el ganso reclamant el soterrament del tren convencional. Pensava que vivien en un món diferent al de la resta que tenen problemes immensament més gruixuts que el trenet. Però, pensant-ho bé, crec que no han de deixar de reivindicar-lo a l'Estat per evitar que quan hi hagi diners per fer alguna altra obra, es tornin a decantar per llocs on els voten més. Reclamar el soterrament del tren no vol dir que es faci, ni ara ni d'aquí 10 anys. En realitat, l'error ja s'ha comès: què ens aportarà l'AVE en proporció al que s'ha deixat d'invertir a les comarques de Girona en altres aspectes molt més fonamentals pel territori?

diumenge Obvietat estadística

L'aeroport de Girona va tenir un 9% més de passatgers el mes de maig que el mateix mes de 2011, quan la Generalitat va fer -i no va guanyar- un pols de força a Ryanair. D'aquesta manera s'han trencat 20 mesos consecutius de descens continuat de passatgers. No cal l'estadística per percebre de quina manera depèn la ciutat de Girona d'aquests vols. Des que hi tornen a ser, la ciutat torna a estar plena (potser no tant com abans) de turistes d'arreu d'Europa. És una obvietat.

dilluns Metges

Milers de metges de les comarques de Girona estaven convidats avui a escoltar les explicacions dels caps de l'ICS sobre la creació de l'ICS gironí i la fusió freda del Trueta i el Santa Caterina. Al final hi han assistit una trentena. Aquest greu desinterès té dues explicacions: o que la gran majoria està d'acord amb aquesta reforma o, com opinen molts metges consultats, l'ICS acabarà fent el que li doni la gana perquè s'ha convertit en un cortijo. Sigui quin sigui el motiu, és molt revelador.

dimarts Fi del creixement

Diu la rectora de la Universitat de Girona (UdG), Anna Maria Geli, que després d'anys de creixement d'estudis i alumnes, la Universitat de Girona es veu obligada a posar el fre. No té diners per continuar creixent. Possiblement fa anys que la UdG hauria d'haver posat el fre.

Possiblement, caldria fer un replantejament que passi per destriar el gra de la palla, reforçant els graus que tenen demanda i bon professorat, i començar a rumiar que potser n'hi ha d'altres que caldria tancar-los. I així, qui vulgui estudiar-los que vagi a altres punts de Catalunya, de la mateixa manera com en aquests altres punts de Catalunya haurien de tancar els graus que no funcionin. El model universitari català basat en tot tipus de carreres per totes les universitats, no té cap sentit.

dimecres 41 anys pagant

Tal dia com avui, el ministre d'obres públiques de la dictadura, Gonzalo Fernández de la Mora, inaugurava l'arribada de l'autopista a Girona. Va ser un dels territoris pioners a Espanya i caldria ser molt negacionista per ignorar la riquesa que ha aportat al territori. Dit això, 41 anys després els usuaris ja han pagat l'obra primitiva, totes les ampliacions que s'hi han fet i s'hi puguin fer durant anys, i 200 anys de manteniment.

Ara el lema contaminador passa per anar repetint que en el futur totes les autovies hauran de ser de peatge per ser sostenibles. Les mentides a base de repetir-les, s'acaben convertint en veritats. I aquesta n'és un clar exemple. Que hem deixat de pagar impostos?

dijous stupiding

El problema no són els hotels, el tipus de balcons, la permissivitat... Res! El problema de l'anomenat balconning és que Lloret fa anys que té la capacitat d'atraure la majoria de joves tarats d'Europa. No hi ha multa que aturi un paio després d'esnifar una pista d'esquí sencera o d'engolir alcohol de cremar. A l'anomenat balconning no hi posaran fi amb normatives, s'acabarà el dia que Lloret de Mar decideixi enterrar aquest model que consisteix a fer paquets turístics a mida de la púrria europea. És cert que això encara li dóna molts milions però al final es tracta de triar el model. I si continuen amb aquest, el que haurien de fer és obligar als hotels a tenir bones provisions de bosses de cadàvers.

divendres Figueres

Santi Vila, alcalde de Figueres, ha anunciat un nou pla urbanístic que substitueixi el que tenen vigent des dels anys vuitanta. El nou pla en essència vol combatre l'expansionisme per no renunciar a ser una ciutat petita. Un pla que posi per davant la construcció d'edificis a les grans sembres de cases.

Un molt bon criteri, encara que potser arriba vint anys tard, quan Figueres ja ha quedat desnaturalitzada perquè la majoria de figuerencs viuen a Vilafant o als pobles del voltant. Ja fa molts anys que quan vaig a Figueres em costa trobar pel carrer a algú de Figueres.