Cal apostar pels llums LED? El poble gasta massa en electricitat. Com es pot estalviar? S'ha d'invertir en energies renovables? Aquestes són algunes preguntes que molts alcaldes i regidors d'ajuntaments es fan sovint però que vegades per falta de coneixements tècnics no saben resoldre o si ho fan, no saben que podrien haver-se estalviat diners pel poble optant per una altra via.

Des d'ara a la comarca hi ha una ens al qual poden recórrer els ajuntaments quan tenen dubtes d'aquest tipus: l'Agència Comarcal d'Energia de la Selva. Forma part del Consell Comarcal de la Selva i té com a objectiu convertir-se en el gestor energètic de la comarca així com esdevenir el punt de referència d'assessorament pels municipis per tal que puguin millorar la seva eficiència i optimització en matèria energètica; així ho defineix Marta Contreras, membre de l'ens i consellera de Serveis tècnics.

I és que el tema energètic: sobretot optar per l'estalvi i eficiència s'ha convertit en un tema d'especial interès per als municipis i amb l'inici de mandat al Consell l'any passat, des del nou equip de govern de CiU i ERC es va iniciar la creació d'una comissió d'energia on participa Contreras, així com també el conseller de sostenibilitat i territori, Eduard Adrobau i tècnics comarcals. Tots han estat els encarregats d'impulsar aquest nou ens que s'ha inspirat en el d'altres del mateix tipus, com les agències d'Osona i el Maresme.

Una de les primeres tasques d'aquesta Agència comarcal d'energia és redactar el pla d'acció d'energia sostenible (PAES) d'almenys quatre municipis: Hostalric, Sant Hilari Sacalm, Riudellots de la Selva i Maçanet de la Selva; però aquest ens comarcal per tal d'oferir diferents accions als municipis farà primer un estudi pilots a sis pobles de la Selva amb característiques ben diferents, segons relata Contreras. En concret es farà a Hostalric, Vilobí d'Onyar, Breda, Sant Hilari Sacalm, Riudellots de la Selva i Tossa de Mar. La prova es farà, segons la consellera de Serveis tècnics, per elaborar tipologies de municipi d'acord amb la seva despesa energètica i llavors, amb els resultats, afegeix poder definir els serveis més útils per als municipis de la comarca de la Selva.

L'Agència Comarcal d'Energia de la Selva preveu convertir-se en el punt de referència de gestió de l'energia comarcal i oferirà diferents serveis als municipis com ara assessorament enfocat a la gestió energètica municipal; la redacció de projectes estratègics pels ajuntaments per poder rebre ajudes d'administracions sobre temes energètics; promourà accions de sensibilització ciutadana, participarà en fires com la de la Biomassa, entre d'altres.