Els promotors del restaurant i el local de festes Rocamar, situat en un edifici sobre la petita cala d'Es Codolar de Tossa de Mar, han presentat tota la documentació a l'Ajuntament per reobrir els seus establiments, tres anys després que el consistori els retirés les llicències d'activitats perquè així els ho instava un informe de Costes de la Generalitat. Es tracta d'un edifici i un local precedit per la polèmica des de poc temps després d'obrir ja que ha comptat amb una forta oposició dels veïns de l'edifici del costat per les molèsties de soroll. A més, les obres d'ampliació de l'edifici on està el Rocamar es van fer sense els permisos corresponents i per això la darrera vegada l'Ajuntament els va retirar les llicències. Ara que volen reobrir, els veïns afectats tornen a estar en peu de guerra i es plantegen tornar a anar als tribunals. Cal tenir en compte que el local en qüestió està paret amb paret amb quatre habitatges.

El cas del Rocamar va començar fa anys amb l'ampliació de l'edifici, on posteriorment es van fer el restaurant i una sala de festes, ja que segons va sentenciar la Generalitat les obres s'havien fet sense permís. El cas està als jutjats per part dels veïns i pels mateixos promotors que després que se'ls retirés la llicència van anar al contenciós. En concret, va ser l'agost de 2009 quan l'Ajuntament va decidir anul·lar la llicència que havia atorgat, perquè l'informe de Costes de la Generalitat denegava les obres que havien fet els promotors, requeria a restituir la zona com estava abans de fer l'ampliació -si no es legalitzaven les obres- i indicava a promotors i consistori que la llicència no tindria eficàcia si no tenia el vistiplau de la Generalitat. Des de llavors, doncs, els locals han estat clausurats.

Ara, però, segons va explicar l'alcaldessa Gisela Saladich, els promotors han tornat a presentar els expedients per iniciar l'activitat a l'edifici. En concret, com ja hi era, volen obrir un restaurant bar a la primera planta i una sala de festes amb espectacle a la planta baixa. El règim legal per tramitar l'obertura de l'activitat de restaurant bar és de comunicació, segons l'alcaldessa, i presentada la documentació requerida, van obtenir la conformitat municipal per iniciar l'activitat de restaurant bar, va afegir. L'expedient per a la posta en marxa de l'activitat de sala de festes, però, es tramita pel procediment ordinari i en l'actualitat està en període d'informació pública i al·legacions, va exposar Saladich, que va afegir que s'ha notificat a tots els veïns enfrontats -tot i que ells ho neguen- i s'ha publicat al Butlletí Oficial de la Província de Girona. "L'expedient disposa dels informes favorables dels tècnics en matèria d'activitats", va manifestar l'alcaldessa. Saladich, però, va destacar que "l'Ajuntament no s'ha pronunciat sobre l'activitat de sala de festes i no ho farà fins que finalitzi l'expedient administratiu en tràmit". "Una vegada finalitzat, i atès que les llicències són actes reglats, si compleix tots els requisits legals, disposarà de llicència d'activitat", va afirmar l'alcaldessa, que no faria cas a l'informe de la Generalitat que va fer tancar el local fa tres anys.

L'alcaldessa va assegurar que cal diferenciar entre el problema de les obres i l'edifici amb la llicència d'activitats i va afirmar que els tècnics tenen discrepàncies sobre si l'informe desfavorable que va fer Costes de la Generalitat afecta o no els expedients d'activitats. En tot cas, va admetre que si algun òrgan superior els indiqués que l'activitat s'hagués de clausurar, ho farien. A més, es va mostrar decidida a estar alerta amb els possibles sorolls i problemes amb els veïns que hi pugui haver. "Evidentment, si hi hagués qualsevol problema de sorolls, estarem molt atents", va dir Saladich.

Per part seva, els veïns es mostren preocupats i molestos per la possibilitat que els locals puguin tornar a obrir i així ho han fet saber a l'Ajuntament en un escrit. Consideren que no se'ls hauria de donar les llicències, ja que han presentat la mateixa documentació que en el seu dia va fer que l'Ajuntament els retirés les llicències i no han fet cap "adaptació a les instal·lacions" per evitar els problemes de soroll. Recorden que tenen fins a tres proves sonomètriques diferents (de la policia local, d'una empresa independent i del Consell Comarcal de la Selva) on es demostra que quan funcionava superaven els nivells legals. I finalment, també al·leguen que les activitats es faran en un edifici construït a partir d'unes "obres il·legalment realitzades" i recorden que així ho va declarar la direcció General de Ports, Aeroports i Costes de la Generalitat.

Però els veïns van més enllà i creuen que els promotors no haurien de poder obrir fins que no rebin l'autorització de la Generalitat. Per jusitificar-ho, els veïns apunten que en el darrer punt de l'informe desfavorable de Costes de la Generalitat, s'afirma textualment: "Indicar a Tedetossa i a l'Ajuntament de Tossa que d'acord amb la disposició addicional cinquena de la Llei de Costes, les llicències municipals no tenen eficàcia fins que no s'obtingui l'autorització de la Direcció General de Ports i Costes i que les clàusules d'aquestes prevalen sobre les primeres". Un cop acabi l'exposició pública, que és d'aquí un mes, l'Ajuntament decidirà si dóna la llicència i els veïns podrien emprendre noves accions legals si així ho fa.