Set entitats d'arquitectes, ecologistes ?-entre les quals hi ha l'Associació de Naturalistes de Girona- i plataformes ciutadanes com Promoció del Transport Públic han al·legat contra el Pla de l'Energia i Canvi climàtic de Catalunya (PECAC) 2010-2020 aprovat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquests col·lectius demanaen que el pla s'aturi perquè hi han detectat insuficiències tècniques i, també, de propostes i objectius; a més d'exigir que es condicioni a la futura Llei del Canvi climàtic anunciada pel Govern de la Generalitat.

Per a les entitats ecologistes i l'Agrupació d'Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (AuS), és imprescindible que aquesta llei sigui coherent amb les recerques del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic i estableixi uns objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en la línia de les seves recomanacions científiques. Des del seu punt de vista, "el PECAC hauria de ser l'instrument que permetés aplicar la Llei de Canvi Climàtic i no una manera de condicionar-la des de l'inici".

Aquesta és la principal de les al·legacions que van presentar ahir, coincidint amb la reunió del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, amb representants de les diferents forces polítiques parlamentàries.

Les organitzacions d'arquitectes i ecologistes denuncien que el punt de partida del pla previst fins al 2020 és "exclusivament economicista" i es basa en "un escenari de disponibilitat, demanda i preus de combustibles fòssils que és excessivament optimista i no es correspon a la realitat". Una altra crítica d'aquests grups consisteix en la manca de claredat i efectivitat del document per aconseguir els objectius proposats. En concret, les al·legacions es refereixen a les emissions de gasos d'efecte hivernacle que el PECAC situa en un augment del 40% per al 2020 respecte el 1990, quan la Unió Europea planteja que sigui del 20%.

D'altra banda, també rebutgen que el finançament públic del pla es basi exclusivament en "l'expectativa de la venda dels Crèdits de Carboni que li corresponen a Catalunya dels assignats a Espanya pel període 2012-2020".

Pel que fa a les propostes, les entitats demanen que s'aturi el PECAC "fins que s'aprovi una Llei de Canvi Climàtic ambiciosa".