Les franquícies Zara Home, Kiddy's Class -del grup Inditex- i H&M volen instal·lar-se a Figueres arran de l'excepcionalitat que ha adquirit com a ciutat turística. La possibilitat d'obrir els diumenges i festius des de Setmana Santa i fins a 31 de desembre, ha augmentat l'interès d'aquestes gran companyies, algunes de les quals ja tenen local i d'altres n'estan buscant. La mesura, que es posarà en marxa aquest cap de setmana coincidint amb les rebaixes, es considera un fet històric que permet atraure nous comerços. De fet, el sector creu que qui primer s'hi adherirà seran les franquícies i, passat l'estiu, el gruix gros del petit comerç també ho farà.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ja va explicar aquest dimecres durant l'anunci oficial de la nova condició que ha obtingut la ciutat que en els darrers dos mesos havia estat en contacte amb tres grans companyies interessades a venir a la capital altempordanesa. Confirmava, així, que la notícia havia animat el sector i fet augmentar l'interès per obrir aquí. Vila no va voler esmentar de quines es tractava però, segons ha pogut saber aquest diari, almenys aquestes tres tenen o busquen lloc a la ciutat. També preveu l'obertura d'una botiga la cadena Punt Roma i d'altres comerços busquen locals per ampliar les seves instal·lacions actuals.

L'associació Comerç Figueres ofereix assessorament gratuït a aquells que vulguin instal·lar-se a la ciutat i els posa en contacte amb els propietaris de locals. "Ho fem tant amb petits comerciants com amb les franquícies perquè coneixem la ciutat", explica el seu president, Jordi Rotllan. En aquests casos, aquestes empreses s'hi han posat en contacte i no descarta que n'hi pugui haver més.

"Algunes ja van posar-se en contacte amb la ciutat fa temps però, evidentment, el caràcter de ciutat turística ajuda a incrementar l'interès perquè vinguin", afegeix.

Pocs locals sense negocis

Rotllan es mostra satisfet amb les propostes que, diu, ajuden a incrementar l'oferta a la ciutat. "Moltes vegades algunes de les franquícies les acaben portant gent d'aquí", insisteix. De fet, el president de l'ens assegura que malgrat la situació econòmica, quan un local queda buit a la ciutat al cap de poc temps ja torna a ser ocupat per un altre negoci. I això, diu, és molt positiu.

No ha transcendit en quins locals s'establiran aquests nous comerços però la idea és que sigui al centre i, en la majoria de casos, en establiments de grans dimensions. En el cas de Zara Home està dedicada a la roba i accessoris de la llar; el Kiddy's Class -de la mateixa cadena- ven roba per a nens i nenes i H&M -una cadena sueca- ofereix roba, complements i cosmètica a desenes de països.

La ciutat posarà en marxa diumenge la possibilitat d'obrir els festius tot i que la prova de foc arribarà la setmana que ve, quan passat el primer dia de rebaixes se sàpiga quins establiments obren i quins, de moment, volen veure si la iniciativa té èxit. La mesura afecta uns 500 establiments ?situats entre la Rambla, el carrer Muralla, l'avinguda Dalí, el carrer Sant Llàtzer i la plaça de l'Escorxador. El consistori ha preparat una campanya per potenciar-ho i atreure clients de la Catalunya Nord. D'aquesta manera, volen combinar l'oferta comercial i la cultural.