El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Girona ha realitzat un total de 1.146 trucades de seguiment per l'onada de calor d'aquests darrers dies a totes les persones usuàries classificades en un nivell de risc 3, risc 2 i cases aïllades de les zones afectades, amb l'objectiu d'evitar o minimitzar-ne els efectes negatius d'aquestes condicions sobre la salut de les persones grans.

Aquest nivell queda definit segons les característiques de cada persona valorant factors com l'edat, les patologies cròniques, el fet de viure en un habitatge aïllat i la xarxa social i familiar. Quants més ítems d'aquesta llista compleixi una persona, és classificada en una escala de major risc, anant aquest del 0 al 3.

A la demarcació de Girona, la campanya s'ha centrat a les comarques de l'Alt Empordà, amb 191 trucades; el Baix Empordà , on se'n van fer 127, la Cerdanya, amb 34 atencions; La Garrotxa, amb un total de 327; el Gironès, amb 118; el Pla de l'Estany, amb 44 trucades; el Ripollès, on se'n van fer 129; i la Selva, que va la comarca en la que se'n van fer menys, amb un total de 12.

El seguiment telefònic que s'ha realitzat des del Centre d'Atenció s'ha reforçat amb les visites domiciliàries de l'equip de coordinació de zona, que durant aquesta setmana han realitzat 103 visites a la demarcació de Girona.

A més, aquests professionals estan en contacte permanent amb els Serveis Socials Municipals per transmetre i rebre informació de persones usuàries o d'alguna intervenció específica duta a terme des del municipi per l'Ajuntament.

Els coordinadors de zona faciliten a les persones usuàries el full de recomanacions, editat especialment per a aquest protocol. Els donen consells pràctics i senzills que han de seguir. Qualsevol incidència o cas especial en l'habitatge que pugui ser objecte de més vulnerabilitat davant dels efectes de la calor, és comunicada als serveis socials de l'ajuntament corresponent per tal que aquest realitzi la intervenció que hi correspongui.

El Servei Local de Teleassistència atén actualment 4.850 usuaris de les comarques gironines. Aquest servei es presta a través de la Diputació de Girona, que mitjançant un acord de col·laboració amb les administracions locals i comarcals fa arribar el servei als 221 municipis de les comarques gironines, gràcies al conveni que tenen les entitats IMSERSO, FEMP i la Diputació de Girona per al desenvolupament del programa de Teleassistència domiciliària a comarques gironines.

La Diputació tenia previst donar per acabada ahir la intensificació de la campanya de trucades del Servei de Teleassistència per l'onada de calor. El servei va començar a prestar-se el dia 26, davant l'avís de les altes temperatures que s'han acabat registrant.