El Tribunal Suprem ha desestimat la demanda presentada pels antics propietaris de Pinya de Rosa - la família Rivière- contra l'Ajuntament de Blanes i la Generalitat per haver protegit aquest paratge declarant-lo com a Paratge natural d'interès nacional (PNIN) l'any 2003. I és que la família Rivière -hereva del fundador del jardí Pinya de Rosa- reclamava una indemnització de 30,2 milions d'euros i que se li retornessin unes parcel·les que fa 25 anys va cedir a l'Ajuntament.

Els antics propietaris ho van fer com a contrapartida a aprovar un pla parcial d'aquesta paratge, un retorn de parcel·les que no es pot fer segons el jutge. Una de les finques cedides és on hi ha alçat l'actual hospital comarcal de Blanes i una altra, on hi ha un centre educatiu. Malgrat la demanda dels antics propietaris, el Tribunal Suprem conclou que l'Ajuntament no pot restituir els terrenys perquè els havia cedit gratuïtament com a contrapartida a l'aprovació del pla parcial.

I també afegeix que pel que fa a la indemnització econòmica reclamada pels antics propietaris, "l'haurà d'abonar l'administració autonòmica com a causa del dany" i que a més haurà de ser segons el valor actual d'acord amb la classificació de PNIN que té i que "seria el que correspondria d'haver-se pogut retornar físicament -la cessió dels terrenys- a causa que no es va materialitzar el procés ubanístic", conclou la sentència.

I és que cal recordar que el recurs de cassació presentat al Tribunal Suprem és la resposta dels antics propietaris de Pinya de Rosa, que van obtenir l'any 2009 una sentència desfavorable per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquesta, el tribunal deia que l'Ajuntament "no tenia cap responsabilitat" però es preguntava si els drets o interessos del que havien estat privats havien estat incorporats al seu patrimoni, però tal com també diu el Suprem, s'entén que no. En el ple de dilluns, l'Ajuntament va donar compte de la sentència

Es preveien xalets i un hotel

Cal recordar que la urbanització de la finca mai es va arribar perquè la Generalitat va declarar el paratge PNIN el 2003. En aquest indret s'hi preveia una urbanització, en concret segons el pla parcial del 1994 s'hi preveien fer 130 xalets i un hotel; i després, el 2002 en un altre pla parcial s'hi havien previst més xalets, uns 330, un hotel de cinc estrelles i un centre comercial.

Aquests però mai es van materialitzar perquè cal recodar que el moviment ciutadà Salvem Pinya de Rosa es va bolcar per frenar-ho i amb el suport de 18.000 signatures el 2003 el Parlament aprovava una proposició de llei per convertir-lo en zona protegida.