Estem de retallades. Això és evident. Però comencem a estar massa acostumats que aquestes retallades del Govern ­si­guin sempre sobre drets bàsics dels ciutadans, com és la sanitat o l´educació. Em vull centrar en el darrer, en l´educació, i concretament en les llars d´infants.

L´educació és un dels pilars bàsics de la nostra societat. Invertir en educació és invertir en futur. I això ho hem de fer des que els nostres fills són ben petits. L´etapa de les escoles bressol és fonamental. Les llars d´infants no són guarderies on els nens i nenes només hi juguen. És una etapa no obligatòria però sí cabdal. Són la introducció dels nostres fills al sistema educatiu. Sense educació no hi ha futur. Són també una eina fonamental per a la conciliació de la vida laboral i familiar dels pares.

El Govern català, en lloc d´apostar-hi, retalla de 1.800 a 875 euros la subvenció per alumne que rebien els ajuntaments, és a dir, un 33%. Què significa això? Doncs que els ajuntaments s´han de buscar la vida assumint els costos o pujant les quotes a les famílies. És injust tant una cosa com l´altra. I és que les famílies ja paguen una part del cost de les llars d´infants amb la matriculació i amb la quota mensual, però també a través dels seus impostos. CiU gira l´esquena als ajuntaments i a la cohesió social de Catalunya.

No podem sotmetre les famílies a aquestes pujades econòmiques salvatges. Quan una família ja ha rebut la informació del que pagaria mensualment per portar el seu fill a la llar d´infants municipals, ara resulta que per sorpresa veurà com la seva quota s´augmenta. No val aquesta manca de previsió i planificació. Això és anar a la deriva. Per què el Govern no reinstaura l´impost de successions per a les grans fortunes i així no ho paguem els de sempre? Sempre carreguen sobre els més dèbils, a més de ser injust, això ja cansa.

Les escoles bressol són un actiu potent pels municipis, ja que contribueixen decisivament a fixar la població al territori, amb la qual cosa s´han consolidat com a peces estratègiques pels pobles.

Ens hem de plantejar més que mai quin model de societat volem. Retrocedir 50 anys i que les mares hagin de fer-se càrrec dels nens mentre el pare treballa? Això no és el que vull per al futur del meu país. Calen més que mai ajudes, beques per qui ho necessiti. No ens podem permetre que per motius econòmics una família no pugui portar el seu fill a una llar d´infants i introduir-lo, d´aquesta manera, al sistema educatiu.

Amb les llars d'infants, amb l´educació en general, no ens podem permetre retrocedir, el nostre futur col·lectiu en depèn.