Més de dues mil persones van omplir ahir al migdia el pavelló del col·legi Bell-lloc de Girona per assistir a una trobada amb el prelat de l´Opus Dei, monsenyor Javier Echevarría, en la seva primera visita a les comarques gironines des que l´any 1994 va ser nomenat pel Papa Joan Pau II com a màxim responsable de l´Obra. La família, l´educació dels fills i els efectes de la crisi econòmica van ser els temes que van centrar el diàleg d´Echevarría amb els assistents a l´acte, que es va iniciar a les dotze en punt amb el rés de l´Àngelus.

«Des de Girona podem i hem d´arribar a tot el món; no empetitiu la grandesa de Déu», va dir Javier Echevarría en iniciar la seva intervenció, sobre un escenari decorat amb una foto de grans dimensions de les cases de l´Onyar de Girona i un retrat del fundador de l´Opus Dei, sant Josemaría Escrivá de Balaguer i en què també hi havia una imatge de la Mare de Déu del Roser. Tot seguit, el prelat de l´Opus Dei va recordar Escrivá i va demanar als assistents que preguessin pel Papa Benet XVI: «Demaneu pel Papa, demaneu més pel Papa, demaneu sempre pel Papa, i que tingueu el convenciment que gasta la seva vida per cadascuna i per cadascú». La referència a Benet XVI va continuar quan va demanar als gironins que en prenguessin exemple i que es moguessin «sempre amb optimisme», malgrat les dificultats.

Torn de preguntes

Després de la intervenció inicial de Javier Echevarría es va obrir un torn de preguntes entr els assistents –li van formualr vuit preguntes en els cinquanta minuts que va durar l´acte–, que va arrencar amb una felicitació per al prelat de l´Opus pel seu recent vuitantè aniversari. En la seva resposta a la primera intervenció, Echevarría va aconsellar no sentir-se superior –«no ens sentim millors que els altres», i va explicar sobre la Prelatura que «ens estan cridant de Vietnam, de Xina, de molts llocs. També va inisistir en la idea de la coparticipació dels integrants de l´Obra: «Com?, amb la fidelitat en allò corrent. D´aquesta manera, ajudem a estendre aquesta onada d´amor de Déu que Ell ha volgut que vingui amb l´Opus Dei».

Quan se li va demanar per la sitació actual de crisi, el prelat de l´Opus va apuntar que «no podem viure aliens a les necessitats de totes les persones», i va demanar que es resi pels que «són a l´atur, perquè no es desesperin». Malgrat les dificultats, afegia, «la pobresa, l'escassetat, és una altra manera amb què les animes poden adonar-se de la dependència que hem de tenir de Déu».

Una altra de les assistents li va demanar suggeriments per aplicar l´any de la Fe, que Benet XVI ha convocat, i Echevarría va proposar algunes idees: resar pel Papa, llegir la seva carta Porta Fidei, estimar el sagrament de l´Eucaristia, apropar persones al sagrament de la confessió, resar el Rosari en família, llegir el Catecisme de l´Església Catòlica i el seu compendi, «saber demanar perdó quan ens equivoquem» i, per últim «viure la fe tots els dies, i no ser cristians només de diumenge».

Un dels moments que va provocar més aplaudiments entre els assistents va ser quan Sandra Camós, directora del col·legi Les Alzines de Girona i mare d´un nen i una nena, va voler que el seu fill Marc, de 7 anys, li regalés a monsenyor Echevarría «un CD de música marxosa amb missatge positiu» preparat per ella mateixa. El nen va pujar a l´escenari i va abraçar el prelat de l´Opus Dei, que el va mantenir al seu costat una estona mentre comentava idees sobre la formació dels pares de l´escola, i «el temor dels joves per adquirir el compromís del matrimoni», segons havia expressat Sandra Camós.

Javier Echevarría va acabar l´acte –com acostuma a fer– amb una petició a tots els presents perquè donin suport al Papa i perquè resin per totes les autoritats.

La jornada del prelat de l´Opus Dei a les comarques gironines va continuar a la tarda amb una visita de caràcter privat a Rocacorba.

La d´ahir era la primera estada de Javier Echevarría a Girona des de que va ser nomenat prelat de l´Opus Dei, el 1994. Malgrat això, ja havia estat a la ciutat i concretament al col·legi Bell-lloc les dues ocasions en què hi havia acompanyat Escrivá de Balaguer. La primera vegada va ser l´octubre de 1966, un any després de la creació de l´escola. Segons expliquen font de l´Opus Dei, «venien de Castelldaura, una casa de recessos i convivències situada a Premià, al Maresme, i viatjaven cap a França camí de Roma. Sant Josemaría va voler aturar-se una estona per conèixer aquella nova iniciativa impulsada per pares que encomanava la formació espiritual dels alumnes a l´Opus Dei. L´estada fou només d´una hora».

La segona visita va ser el novembre del 1972, amb motiu de la catequesi que Escrivá va desenvolupar per tota la Península Ibèrica. En aquella ocasió, va mantenir al Bell-lloc una trobada similar a la d´ahir.