Dos agents de la Guàrdia Civil hauran de presentar-se el pròxim 3 d'octubre als Jutjats de Figueres denunciats per tracte "vexatori" i haver vulnerat els drets lingüístics a un pagès de Vilajuïga que es va negar a parlar en castellà durant un control al municipi. Durant aquesta vista, el veí -Simó Colls-, compareixerà com a demandat i demandant, ja que els agents l'han denunciat per desobediència i resistència a l'autoritat. Aquest matí, s'havia de celebrar el judici per aquesta causa, però la jutgessa ha decidit suspendre'l després de conèixer-se que la denúncia presentada per Colls havia estat arxivada. El seu advocat ha presentat un recurs que s'ha acceptat amb l'adhesió del fiscal.

L'advocat de Colls, Marc Cristià, ha explicat que la jutgessa ha decidit aglutinar les dues denúncies i escoltar les dues parts en un sol judici. També ha destacat el fet que el fiscal s'hagi adherit al recurs de reforma que ha presentat de forma verbal el lletrat, després de conèixer que el judici se suspenia per haver-se arxivat la denúncia que el seu client havia presentat als Mossos. Per Cristià, el fiscal podria haver vist l'"empenta" que va rebre Colls com a un possible delicte.

Moments abans d'entrar, el veí de Vilajuïga, de 32 anys, ha explicat als mitjans la seva experiència. Els fets van passar el 30 de maig passat, quan Simó Colls conduïa amb el seu cotxe particular. Una parella d'agents de la Guàrdia Civil el van aturar a l'entrada d'aquest municipi de l'Alt Empordà en un control rutinari d'armes i drogues. Durant el procés d'escorcoll, van dirigir-s'hi en castellà però l'home va contestar-los en català. "A partir d'aquí, van perdre el món de vista i es van descuidar de les armes i les drogues", explica el veí, que afegeix, "em volien convèncer amb amenaces que parlés en castellà però jo vaig parlar normal i corrent". Al final, Colls va acabar denunciat per desobediència i resistència a l'autoritat.

Colls recorda que estava tranquil perquè era a ple dia i hi havia més gent present -"el poble en va anar ple al cap de poc", recorda- i reconeix que li va venir en ment un altre cas que havia sentit d'un veí d'Espolla que havia tingut un tracte similar durant un control d'aquest cos policial a la Jonquera. Per altra banda, Colls també ha explicat que en l'atestat que van redactar els agents, es diu que va mostrar una actitud desafiant i que va intentar agafar-los l'arma, un fet que ha negat de forma rotunda.

Denúncia per tracte "vexatori" i "denigrant"

El veí va decidir presentar una denúncia a la comissaria de Roses dels Mossos en considerar que havia rebut un tracte "vexatori" i "degradant", segons paraules del seu advocat, i per haver vulnerat els seus drets lingüístics, ja que li haurien negat el dret d'expressar-se en català. Això, sumat a l'"empenta" que el client assegura haver rebut per part dels agents.

La Plataforma per la Llengua, en conèixer el cas, va oferir-li assessorament per a la seva defensa i també ho ha denunciat a l'Oficina de Garanties Lingüístiques de la Generalitat. Membres de la plataforma, així com representants de la CUP, s'han concentrat aquest matí davant els jutjats per donar-li suport.

Per la seva banda, els dos agents s'han presentat vestits d'uniforme a la vista d'aquest dimecres sense un advocat. Han declinat fer declaracions sobre el cas.