Diferents presons de Catalunya ja no disposaven de berenar abans que la Conselleria de Justícia apliqués la retallada, anunciada tot just el passat dimarts, per estalviar fins a uns dos milions d'euros eliminant un àpat. La mesura es troba dins de la línia de la contenció presa per la Generalitat en el marc d'austeritat per la crisi.

Segons van denunciar ahir determinats sindicats, almenys cinc presons mai han disposat de l'entrepà de mitja tarda, entre les quals hi ha la Model de Barcelona, la de Ponent de Lleida, la de Brians número u a Sant Esteve de Sesrovires i, a les comarques gironines, hi ha el cas de dos centres penitenciaris més: Figueres i Girona.

La Conselleria de Justícia ja va confirmar ahir aquesta informació i la va atribuir al fet que la majoria d'aquestes presons tenen uns sistemes de càtering molt antics i per això "mai se'ls ha arribat a donar aquest quart plat".

No obstant això, des del sindicat Aicap van criticar ahir que el precedent que no s'arribessin a servir aquests berenars, "no vol dir que no estiguessin pressupostats", lamentant així els recursos amb què està dotat el sistema penitenciari català "que no sempre s'empren de manera adequada".

El passat dimarts va transcendir que els presos catalans no gaudirien de berenar amb excepció dels interns del Centre Penitenciari de Joves de la Roca del Vallès, a Barcelona, que sí que se'ls manté aquest menjar.

En la línia de l'objectiu d'estalvi econòmic una nota informativa de la Direcció General de Serveis Penitenciaris també va anunciar la reducció dels menús especials en les dates assenyalades com a dies festius, Nadal i Cap d'Any, entre altres mesures.

Més mesures d'austeritat

També es redueixen els horaris de cafeteria "tan prolongats" fins ara, segons la Generalitat, i que segons la seva opinió no es justificava pel volum d'usuaris: obriran de dilluns a divendres, de 9 a 19 hores, i caps de setmana i festius, de 9 a 17 hores, quan fins ara obrien a les 7:15 hores del matí.

Les retallades que imposa ara la Generalitat també afecten en el finançament de menú dels funcionaris de presons, amb un cost que a partir de setembre serà de sis euros a tots els centres penitenciaris, quan fins ara era de 3,19 euros.

La reducció en el subministrament de menjar a les presons catalanes, era una petició que els sindicats ja havien fet davant la quantitat de menjar que "es tira".