La Rambla de Girona va ser l'espai d'acollida ahir de la primera activitat, de la vintena de previstes al llarg d'aquest estiu, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

L'acte va consistir en la lectura de la declaració de la independència dels Estats Units d'Amèrica.

L'actor gironí David Planas va ser el responsable de fer una lectura dramatitzada de la declaració dels EUA. Segons els representants de l'ANC, el text constitueix "tot un memorial de greuges que, salvant les distàncies, guarden paral·lelismes amb greuges econòmics, socials o polítics que Espanya exerceix sobre Catalunya". Per l'Assemblea Nacional Catalana, els punts de la declaració dels EUA són la base principal que porta l'ANC a la reivindicació d'un estat propi per a Catalunya.

A l'acte d'ahir hi van intervenir algunes personalitats, com l'historiador Jaume Sobrequés i també els alcaldes de diferents municipis, com el de Girona, Carles Puigdemont; el de Bescanó, Xavier Soy; el de Cassà de la Selva, Enric Bagué; el de Celrà, Daniel Cornellà; el de Fornells de la Selva, Mateu Parera-Nieto; el de Sant Martí de Llémena, Jaume Busquets; el de Vilablareix, David Mascort i alguns regidors delegats de municipis com Llagostera i Canet d'Adri. L'activitat va acabar amb el cant d'Els Segadors, a càrrec de cantaires de diferents corals de Girona.