Els sindicats calculen que el Departament d'Ensenyament suprimirà 508 llocs de treball de mestres i professors a les comarques de Girona el curs vinent. El gruix el constitueixen 368 interins i subs-tituts que es deixaran de contractar a partir del setembre -240 a Primària i 136 a Secundària-, als quals cal afegir 138 places de recent jubilats que no es cobriran i la reducció de 17 professionals fins ara destinats a diversos Serveis Educatius de la Conselleria.

En el marc de la Junta de personal docent no universitari de Girona, ahir els sindicats van demanar sense èxit als Serveis territorials d'Ensenyament que concretessin la reducció de professorat per al curs 2012-2013. Sense xifres oficials -excepte pel que fa a les jubilacions-, els representants sindicals van fer una estimació denunciant que la plantilla docent es rebaixarà un 5%; o, tal com va remarcar el portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, "1 de cada 20 professors en actiu el curs vinent no treballarà". Ell mateix va resumir gràficament les implicacions de la retallada afirmant que, pràcticament, hi haurà un professor menys cada dia de l'any.

CCOO, Aspepc·SPS, FETE-UGT i Ustec·STEs van alertar que el proper inici de curs serà complicat i amb problemes organitzatius als centres tant per la incertesa dels nomenaments d'interins com, sobretot, pel decret que retarda la cobertura de baixes fins a almenys 10 dies lectius. Pel que fa a la nova contractació de substituts restringida a les hores lectives, els portaveus sindicals van acusar el Departament d'Ensenyament de cometre "un greuge comparatiu" i de "generar conflictes".

En representació de CCOO, Anna López va incidir en la retallada en serveis educatius a Girona com ara als Equips d'Atenció Psicopedàgogica (EAP) d'on es reduiran 5 professionals, el mateix nombre que a les coordinacions LIC (Llengua Interculturalitat i Cohesió social), 6 en Camps d'aprenentatge i un altre en un Centre de Recursos Pedagògics (CRP). Tant ella com Montse Pluvinet, de FETE-UGT, van denunciar que la situació actual suposa retornar a condicions laborals i de l'ensenyament públic pròpies de dècades anteriors. Pel que fa a les restriccions als serveis educatius, Díez va criticar que recaiguin en "els professionals destinats a detectar els problemes més greus i no sobre els concerts de les escoles d'elit", assegurant que "es retalla socialment, discriminatòriament".

D'altra banda, i davant la preinscripció del curs vinent, els sindicats han calculat que la disminució d'uns 200 alumnes a P3 suposarà la pèrdua de 15 mestres en aquest nivell educatiu a la demarcació de Girona; mentre que l'augment d'uns 400 estudiants a primer d'ESO farà contractar 40 professors nous.

Per part del sindicat de Secundària Aspepc-SPS, Lluís Sobrino va considerar que aspectes "positius" com l'obertura de la jornada intensiva als instituts gironins, la proclamació de l'autoritat docent o la recuperació dels exàmens de setembre "queden en no-res" a causa de les retallades; i va advertir, a més, que amb les condicions fixades per l'administració, "els professors no poden oferir millor servei".