L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), ens de la Generalitat, ha obert un expedient sancionador contra l'Ajuntament de Blanes per vulnerar la llei de protecció de dades. El motiu principal és que una funcionària hauria identificat uns agents de la policia municipal -a qui a posteri se'ls va obrir expedients sancionadors- a través d'una orla que hi havia a les dependències muicipals. Fruit d'aquesta actuació, la secció sindical de la UGT de l'Ajuntament de Blanes va denunciar que un vulneració de les dades i l'APDCAT ha obert expedient per falta greu en trobar indicis.

Els fets es remunten en concret al mes d'octubre, quan l'Ajuntament de Blanes va informar al col·lectiu de la policia local que els deixava de pagar 18.000 euros, una part del sou per afrontar uns pagaments. Fruit d'això, recorden, van intentar que es fes una reducció de sou proporcional a tots els treballadors però finalment, es va fer només als policies.

Això va provocar que el mateix dia i fora de servei, un grup de policies locals s'adrecés al departament de Recursos Humans de l'Ajuntament per demanar explicacions i llavors, segons el sindicat, la cap de Recursos Humans va començar a demanar els números professionals dels agents fora de servei i això, afirmen va derivar en l'obertura de sis expdients sancionadors contra alguns dels agents presents. La identificació es va fer a través d'una orla on hi havia la imatge de l'agent i el número professional que estava a les dependències policials, un fet que el sindicat va denunciar en creure que es vulnera la protecció de dades. En això, l'APRDCAT hi veu "indicis de vulneració en el tractament i finalitat d'ús de les dades" perquè l'arxiu, segons afirma el sindicat, no va ser creat per la identificació personal sinó només per fer el carnet professional i un organigrama de la plantilla.

A més, afegeix que l'Ajuntament hauria d'haver informat a l'APRDCAT en la creació de qualsevol fitxer, i en aquest cas no ho hauria fet, afegeix. A més, el sindicat denuncia que l'orla ha desaparegut des de llavors.

Multa de fins a 300.000 €

Si finalment l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) considera que l'Ajuntament de Blanes ha fet una falta greu podria veure's sancionat. Segons recull la llei orgànica de Protecció de Dades de caràcter personal es preveu per a sancions greus unes sancions que poden anar des dels 40.000 euros fins als 300.000 euros.

Davant d'aquesta situació des de de l'Ajuntament, l'alcalde de Blanes Josep Marigó (PSC) recorda l'episodi que es va viure a l'Ajuntament durant aquell dia. I afirma que "els representants sindicals i els treballadors haurien de dirigir-se a les persones educadament i amb la forma correcte sense insults i amenances" i afegeix que els que van anar aquell dia a les oficines municipals "eren policies locals i apel·lo a la seva responsabilitat i que tractin bé a la gent". I és que al parer de Marigó el problema no rau en l'episodi de la identificació dels agents sinó a "les actituds xulesques" i recordava que "fins i tot va haver-hi algun dels presents que lladrava".

"Hem rectificat"

Tot i això, l'alcalde admet que l'Ajuntament ha rebut l'avís de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades i destaca que ja han actuat i que en el darrer ple van modificar el fitxer de dades de caràcter personal. I entre d'altres, relata hi figuraran les empremptes digitals dels agents i les fotografies. Pel que fa a la possible sanció econòmica, l'alcalde destaca que l'Ajuntament "ha rectificat" i que l'organisme del Govern procedirà com cregui convenient.

Tot i això remarca que l'obertura dels expedients sancionadors als agents "no té res a eure amb les identificacions" i insistex que el consistori ha fet algunes retallades en temes com ara no deixar fer més hores extres al col·lectiu policial però que sempre "hen cobrat igual la nòmina cada mes, pagues dobles i en canvi seguim amb pitades, insults i males cares", un fet que al seu parer hauria d'acabar.