La Generalitat es convertirà a finals d'any en l'accionista majoritari de l'estació Vallter 2000, ubicada al municipi de Setcases (Ripollès). El Govern català va arribar a un preacord la setmana passada amb els actuals responsables de l'espai, destinat a la pràctica d'esquí, per saldar el deute acumulat i garantir-ne la continuïtat. El delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, va assenyalar ahir que "l'estació hauria tancat" en el cas que el Govern català no hi hagués col·laborat econòmicament.

Així, la Generalitat farà una inversió inicial de 500.000 euros per saldar una part del deute que té Vallter 2000 en aquests moments. Mentre que els actuals propietaris de l'estació aportaran els diners necessaris per sanejar la quantitat de deute restant. Segons va confirmar ahir Casadesús, l'objectiu és que amb aquestes injeccions de capital se saldin tots els pagaments que hi ha pendents i que "la nova societat neixi sense deutes".

Un cop es facin les aportacions, la Generalitat en serà l'accionista majoritari amb prop del 60% del capital de l'espai d'esquí. Pel que fa al 40% restant de les accions, es repartiran entre els actuals responsables de Vallter 2000 i també l'Ajuntament de Setcases, que és el propietari dels terrenys de les pistes de l'estació.

Gestió a Ferrocarrils

Eudald Casadesús va explicar que quan es faci efectiu el canvi d'accions, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) assumirà la gestió de Vallter 2000. L'empresa pública ja és responsable d'altres estacions d'esquí de les comarques gironines: Vall de Núria (al Ripollès) i la Molina (a la Cerdanya). Un fet que pot afavorir, segons Casadesús, a l'hora de "generar economies d'escala" en el conjunt de les estacions i, fins i tot, amb la possibilitat de crear "ofertes conjuntes" entre aquests tres espais d'esquí.

Quan Ferrocarrils s'encarregui de la gestió de Vallter 2000, es vol "analitzar i estudiar" la situació per poder establir un pla d'inversions de cara als propers anys. En aquest sentit, el delegat de la Generalitat a Girona va recordar ahir la "importància d'aquesta estació d'esquí per a la Vall de Camprodon". Per Eudald Casadesús, "els sectors de la restauració, l'hostaleria i el comerç" s'haurien pogut veure molt afectats en el cas que Vallter 2000 hagués tancat. Casadesús va destacar que "hi ha moltes activitats que depenen de l'estació", com és el cas del lloguer d'apartaments o el mateix poble de Setcases.

Vallter 2000 feia anys que acumulava problemes econòmics i el passat 15 d'abril va tancar la temporada d'enguany amb la visita de prop de 60.000 esquiadors, fet que significa un 2,4% menys respecte a la temporada anterior.

Eudald Casadesús va informar ahir que la Generalitat "no hauria pogut fer-se càrrec de la totalitat del deute de Vallter 2000", sense assumir-lo compartit amb participació dels actuals propietaris. La setmana passada es va establir el preacord i es preveu que el procés administratiu es tanqui abans de finals d'any amb temps suficient per encarar la nova temporada.