El port de l'Estartit va esdevenir ahir al matí un indret ple de nervis i copat pels serveis d'emergències arran de la concatenació de, ni més ni menys, tres accidents de submarinisme que van deixar un saldo d'un mort i tres ferits, un dels quals romania ahir a la tarda en estat crític a la unitat de cures intensives (UCI) de l'hospital Josep Trueta de Girona. En espera del resultat de les diligències efectuades pels Mossos d'Esquadra, ahir s'apuntava a les circumstàncies meteorològiques com a possible causa dels sinistres. De fet, la direcció de la Reserva Marina de les Illes Medes, inclosa en el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, va prohibir les immersions a la tarda precisament per la presència de forts corrents submarins.

Els tres accidents van ocórrer a la zona sud de les Medes, entre Tascons i Ferranelles. Segons fonts coneixedores de la zona, aquest és l'indret on les nombroses agències de submarinisme de l'Estartit fan les immersions en els dies en què bufa tramuntana forta. La zona nord queda oberta al vent i l'onatge no permet l'ancoratge de les barques. Per contra, l'altra cara de les illes roman a recés del vent i la superfície de la mar està plana i tranquil·la. El perill, però, és a sota: encara que no hi hagi onades, hi ha corrents forts.

Com a mínim un dels accidents, el mortal, tindria a veure amb l'existència dels corrents, segons van indicar fonts policials. Un home francès de 68 anys que feia una immersió de la mà del Centre d'Immersió de les Illes va emergir de l'aigua lluny de l'embarcació i va haver de nedar contra corrent per acostar-s'hi. Va patir un defalliment i la barca el va traslladar immediatament al port, on els serveis del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) el van intentar reanimar, sense èxit. La mort s'atribuïa ahir a un atac de cor a resultes de l'esforç a què el va obligar el corrent que l'arrossegava, però tan sols l'autòpsia esclarirà fermament el succés.

L'alarma per aquest accident vasaltar a quarts d'una del migdia, però a quarts d'onze del matí el SEM ja havia hagut de córrer. Una dona belga de 63 anys que efectuava una immersió amb el Centre de Busseig La Sirena també va patir un col·lapse i va ser traslladada a terra, també per l'embarcació del centre submarinista, i al Trueta en helicòpter. La seqüència d'aquest sinistre no estava clara encara ahir a la tarda per la Unitat d'Investigació de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de la Bisbal d'Empordà dels Mossos d'Esquadra, que investigava els fets juntament amb membres de la Unitat Subaquàtica del cos. Això va provocar un desencontre amb la Guàrdia Civil, que disposa d'una dotació de submarinistes, el GEAS, a l'Estartit; i de fet ostenta les competències estatals de policia judicial marítima. Se'ls va requerir però no van participar per ordre del jutge, segons van apuntar fonts de la benemèrita.

Gairebé a la mateixa hora que s'esdevenia l'accident mortal, dos homes francesos de 60 i 26 anys també eren portats fins a terra ferma a corre-cuita per l'empresa d'immersió Calypso perquè es trobaven malament. En aquests cas, les mateixes fonts policials van indicar que van pujar massa ràpid a la superfície i van tenir problemes de descompressió: no van aturar-se prou temps com perquè el seu cos eliminés el nitrogen produït en sotmetre l'organisme a una pressió molt més forta de la que experimentaria a l'aire lliure. Aquesta mena d'accidents, que poden arribar a esdevenir mortals, van saldar-se ahir sortosament només amb malestar lleu. El SEM els va traslladar a l'hospital de Palamós, que disposa d'una cambra hiperbàrica.

Equipaments precintats

Per precaució i també per la sospitosa acumulació d'accidents, la primera mesura dels Mossos d'Esquadra va ser precintar els equips de submarinisme de les tres empreses implicades i també els tancs de gas que fan servir per reomplir les ampolles. Més tard, però, els agents van aixecar la mesura i ahir a la tarda les empreses podien dur a terme normalment la seva activitat, segons les fonts policials. Això sí; sense sortir a mar. Una dotzena d'empreses d'immersió operen a la reserva de les Medes, on es permeten 400 immersions diàries.