L'alpinista de Sant Joan de les Abadesses Esteve Martínez, de 38 anys, va morir dijous a la matinada per causa d'una allau al coll del Mont Maleït a la zona del Montblanc. El despreniment de neu i gel va provocar vuit víctimes mortals més, entre les quals hi havia un altre excursionista de nacionalitat espanyola: Joaquín Aguado Maruny de 51 anys, cap del Grupo Especial de Rescate en Altura (GEAR) dels bombers de Madrid. Les altres víctimes eren 2 suïssos, 2 alemanys i 3 britànics. A més dels morts, l'allau va provocar 12 ferits, un d'ells, de nacionalitat suïssa, greu. A l'hora de tancar l'edició van trobar vius quatre muntanyencs que van estar desapareguts durant tot el dia. Dos van agafar un altre itinerari i 2 no van sortir. Les víctimes formaven part d'un grup de 28 persones que participava en l'expedició. Entre els ferits hi ha Guillem Ferrer, de 35 anys, també de Sant Joan les Abadesses.

Esteve Martínez va marxar divendres al Mont Blanc amb dos amics de Sant Joan: Guillem Ferrer i Toni Trilla. Era una sortida d'una setmana que no formava part de la programació de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses, club al qual tots 3 estan vinculats. Martínez formava part de la junta directiva i era codirector de la cursa Taga 2040. També era membre del club de triatló de Sant Joan.

Els tres santjoanins dijous van sortir en una de les 3 cordades d'aficionats a la muntanya que volien arribar al cim del Mont Blanc. Era la darrera sortida de l'estada perquè estava previst que avui arribessin a Sant Joan de les Abadesses. Poc abans de l'inici de l'excursió, Toni Trilla, va decidir quedar-se al refugi Cosmiques (3.613metres) perquè una cama li feia mal.

Esteve Martínez i Guillem Ferrer van continuar fins arribar als 4.345 metres d'altitud a la cara nord del Mont Maleït. Estaven a la meitat del recorregut de l'expedició, quan els va sorprendre l'allau. L'alarma del desastre va ser rebuda a les 5 hores 25 minuts per la Gendarmeria d'Alta Muntanya de Chamonix (Alta Saboia). Al lloc dels fets van arribar 40 gendarmes, amb suport de grups equipats amb gossos i instruments electrònics, de 2 helicòpters. i de bombers especialitzats en rescats d'alta muntanya.

Poc després la prefectura de l'Alta Saboia va precisar que el despreniment d'un bloc de gel de 40 centímetres de gruix havia tingut relació amb l'allau. El glaç va arrossegar una massa de neu que va caure de dret sobre els primers munta?nyistes, entre els quals hi havien Esteve Martínez i Joaquin Agudo.

Els grups de rescat van localitzar en poca estona les 9 víctimes mortals. Després, les feines de rescat es van centrar a trobar els ferits i traslladar-los a l'Hospital de Sallanches. Entre ells hi havia Guillem Ferrer, de Sant Joan. Ferrer va patir ferides de poca consideració. Va tenir la sort de quedar amb la cara fora de la neu i un dels braços lliure. Això li va permetre treure part de la neu i cridar per alertar els serveis d'emergència. Va ser rescatat en helicòpter.

En canvi, va haver-hi un ferit greu de nacionalitat suïssa que va ser traslladat primer a l'hospital de Sallanches i després al de Sion. Els grups de rescat van trobar 9 expedicionaris sans i estalvis.

A les quatre de la tarda, els grups de rescat van haver de'aturar les tasques per causa de la forta nuvolositat. Quedaven 4 desapareguts i la feina de recerca es preveia que es reprendria avui al matí. Això no obstant, a última hora van saber que 2 no havien participat a la sortida i 2 havien pres un altre camí.

Membres dels grups de rescat van explicar que, tot i el nom de Mont Maleït, els accidents són rars a la zona. També van indicar que a l'expedició hi havia guies de muntanya i de fet tant Esteve Marínez com Joaquin Aguado eren muntanyistes experts.

El ministre de l'Interior de França, Manuel Valls, ahir a la tarda, va volar per sobre de la zona del desprendiment, però en les declaracions que va fer després va declinar avançar qualsevol indici sobre la causa de l'allau. Va donar la responsabilitat a la Fiscalia i va indicar que serà la Justícia la que esclarirà les circumstàncies de l'accident.

Va apuntar que les autoritats han posat en servei un dispositiu per acollir les famílies de les víctimes, que arribaran a Chamonix des de diferents països d'Europa.

Entre elles hi ha la família d'Esteve Martínez, que avui arribarà a Chamonix per repatriar el cos. Martínez va néixer a Sant Vicenç dels Horts, però feia 15 anys que vivia a Sant Joan amb la seva parella. Treballava en la conservació dels túnels i les seves grans aficions eren la muntanya i les curses atlètiques de fons.