Els caixers automàtics han esdevingut un objecte tan quotidià que poques vegades pensem que el seu ús pot representar un risc. Però així ha estat en el cas de diversos veïns i turistes de la zona de l'Escala, que han vist aparèixer despeses estranyes als extractes dels seus comptes corrents perquè han estat víctimes d'una duplicació de targetes. Els Mossos d'Esquadra admeten que se n'han donat casos a l'Escala i a altres municipis propers, i que hi ha una investigació en marxa. Fonts locals apunten a més d'una desena d'afectats i que a almenys una de les víctimes li haurien retirat diners des d'un caixer automàtic situat a un país africà. Un dels punts on s'hauria donat el frau, segons les mateixes fonts, és un caixer proper al supermercat Esclat del mateix municipi de l'Escala.

La duplicació de targetes és un frau freqüent que pot arribar a ser molt lesiu pels afectats, ja que si bé una denúncia policial i la corresponent reclamació al banc culminen normalment amb el reintegrament dels diners manllevats, les responsabilitats que es poden derivar de les compres efectuades per un tercer al nostre nom són incontrolables. El delicte necessita coneixements avançats per part dels estafadors, ja que precisa de la manipulació del caixer mitjançant la inserció d'un lector de bandes magnètiques a l'interior de l'escletxa del banc automàtic. També, però, s'han donat casos en què el lector que es fa amb les dades de la targeta està situat a l'aparell per on passem la targeta per tal que s'obri la porta d'un caixer. Sovint aquests dispositius s'acompanyen d'altres instal·lats sobre el teclat del caixer automàtic que recullen i enregistren els números secrets que fem servir per accedir a operar amb els nostres comptes.

Aquesta, però, no és l'única manera de manipular un caixer. Els delinqüents més matussers es limiten a posar alguna peça que obturi l'escletxa per la qual surten els diners, de manera que hom pensa, una vegada acabada l'operació, que el caixer simplement està avariat i marxa a provar-ho en un altre. Un cop marxa el client, els pispes només han d'escorcollar una mica l'escletxa amb unes pinces per treure l'obstacle i els bitllets.

Aquest frau es dóna molt en zones turístiques, on diàriament centenars d'usuaris fan servir els caixers. Cal tenir em compte que els que estan a peu de carrer són més fàcilment manipulables.