És l'hora de qüestionar el poder polític, generar debat i revoltar-se davant normatives i lleis socialment injustes. Aquesta afirmació podria servir per descriure el leitmotiv d'un cicle de jornades trimestrals inaugurat ahir al Col·legi d'Advocats de Girona, en el qual professionals de la medicina i de la justícia analitzaran diferents aspectes englobats en el títol de "Medicina i justícia social".

El doctor Pedro Mur va presentar el cicle reivindicant la funció social dels metges i afirmant que "sovint, la lluita contra la malaltia és també una lluita contra els mals governs i les males praxis", motiu pel qual va demanar suport als juristes.

Mur va incidir en els efectes de la crisi econòmica en la societat, censurant el marge de maniobra que la reforma laboral ha donat als empresaris a l'hora d'acomiadar treballadors de baixa, ja sigui per accident o malaltia. "Si estàs malalt vas al carrer", va denunciar el doctor, remarcant que "la medicina i el dret són dues ciències socials que han d'anar de la mà". Pedro Mur va concretar i va assenyalar sectors empresarials gironins "amb un 100% de treballadors que són falsos autònoms encoberts" i que la nova regulació permet acomiadar amb facilitat. Davant aquest panorama, l'expert va afirmar que pràcticament ja no existeix la sanitat pública, va qualificar l'acció de les companyies asseguradores com "la major estafa al ciutadà" i va fer una crida als professionals de la medicina -als quals va criticar una actitud acomodada- perquè mantinguin un principi bàsic: "l'obligació de no danyar el pacient, per sobre de tot".

La primera conferència-col·loqui del cicle sobre "Medicina i justícia social" va comptar amb la participació del doctor Rafael Sarandeses, qui va qüestionar l'actitud de determinats advocats i jutges, a més de sentenciar que "la justícia està morint i en els jutjats del social és més que evident". Sarandeses va lamentar que l'Estat espanyol tingui la taxa d'accidentalitat laboral més elevada d'Europa i, alhora, sigui el que menys malalties té informades, concloent que "tot forma part d'un sistema de corrupcions".