La plaça Major de Sant Joan de les Abadesses va acollir una gran quantitat d'amics i veïns de l'alpinista, Esteve Martínez, mort dijous al Mont Blanc. Els habitants de Sant Joan de les Abadesses van voler explicitar el seu sentiment en el minut de silenci convocat per l'Ajuntament. L'acte va tenir lloc mentre sonaven les campanes del monestir. Després, els membres de l'Ajuntament van posar la casa de la Vila a disposició dels veïns perquè poguessin expressar per escrit el seu sentiments al llibre de condol.

Les darreres notícies són que el cos de l'alpinista arribarà avui a Catalunya i que serà enterrat en els propers dies a Sant Vicenç dels Horts, on va néixer fa 38 anys. Ahir, els seus familiars van ser rebuts juntament amb les de les altres 9 víctimes per les autoritats franceses a Chamonix. La prefectura de Chamonix va posar una unitat de servei d'acollida. amb atenció psicològica i d'informació al servei dels familiars. També van instal·lar una capella ardent.

En el decurs de la nit d'ahir també s'esperava l'arribada dels 2 companys de Martínez, Guillem Ferrer i Toni Trilla. Guillem Ferrer caminava uns 15 metres per darrera d'Esteve Martínez quan caminaven per la muntanya Maleïda en direcció al Mont Blanc a 4.345 metres d'alçada. Va ser quan el va sorprendre una allau que ell mateix ha qualificat de molt gran. La separació de 15 metres va salvar Ferrer que va quedar cobert de neu per tot el cos excepte el cap i un braç amb el qual es va poder treure la neu de sobre. Ferrer va poder cridar i així avisar de la seva situació als gendames i grups de bombers especialitzats en rescats que el buscaven. Va ser traslladat amb helicòpter a l'hospital de Sallanches, on ahir a la tarda va rebre l'alta.

L'altre company de Martínez, Toni Trilla, es va salvar perquè per problemes físics en un cama es va quedar al refugi de Cosmiques a 3.613 metres.

La mort d'Esteve Martínez ha causat una gran commoció a Sant Joan, però també a Sant Vicençs dels Horts, on viu part de la seva família i en el conjunt de l'alpinisme català. Era un dels codirectors de la cursa atlètica d'alta muntanya Taga 2040 i un aficionat a les proves de duatló. Ahir alguns veïns el van definir com una persona afable que dedicava el temps a la muntanya i la família.

El mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ahir a Manresa va dir que Esteve Martínez era un treballador del Departament de Territori que estava adscrit al parc de Carreteres de Vic. Lluís Recoder, que també va fer un ascens pel Mont Maleït, va lamentar que "de vegades la muntanya tingui aquestes coses" i va afegir que "avui és un dia trist".

Els Bombers de la Comunitat de Madrid també van guardar un minut de silenci en memòria del seu company, Joaquin Aguado. L'acte va tenitr lloc en dels diferents llocs de treball i parcs del Cuerpo de Bomberos de la Comunidad de Madrid. Al parc de las Rozas els bombers van instal·lar un gran crespó negre i van mantenir tot el dia sense ocupar la plaça del cotxe d'intervenció que li corresponia quan feia les seves feines habituals de guàrdia. Aguado també era un alpinista expert.