"Almenys ara ja podem anar als museus", diu la secretària de Mifas, Anna Maria Guillem. I és que la majoria dels museus estan adaptats per a persones que tenen mobilitat reduïda. Però encara hauran de passar més anys perquè arribi el dia en què es pugui dir que "el 100% dels espais de tots els museus de la província de Girona, ja estan adaptats per a les persones que van en cadira de rodes o tenen dificultats de moviment".

L'any 2012, en el segle XXI, en l'època de les noves tecnologies, hi ha encara molts equipaments culturals de les comarques gironines que no són del tot accessibles per aquelles persones que tenen una mobilitat reduïda. Des de l'entitat Mifas, que es dedica a representar el col·lectiu de persones amb discapacitat física de la demarcació de Girona, expliquen que l'adaptació d'accessibilitat als museus "no ha estat, de moment, una prioritat" ja que abans hi ha encara altres problemes per solucionar, com "l'accés al transport públic".

Però des de Mifas valoren positivament el fet que ara, quan es fa una obra nova, es contempla que sigui accessible per a les persones amb mobilitat reduïda. Anna Maria Guillem explica que, en el cas dels museus, actualment hi ha diferents equipaments per recomanar de la província de Girona perquè "tenen almenys una adaptació del 80% de l'espai que qualsevol usuari pot visitar".

Malgrat tot, d'entre els deu museus més visitats de les comarques gironines durant l'any passat, només una tercera part estan totalment adaptats per a les persones amb dificultats de moviment. Encara que la resta, en la major part dels equipaments, són gairebé del tot accessibles, a excepció d'algunes sales o determinats espais en els quals no es garanteix encara un fàcil accés per a tothom.

Difícil accés per veure Dalí

Els quatre museus de la fundació Gala-Salvador Dalí tenen una de les pitjors adaptacions per a persones amb mobilitat reduïda tot i aglutinar el nombre més alt de visites anuals en el conjunt de la demarcació de Girona. Així, el museu líder en visitants és el Teatre-Museu Dalí situat a Figueres. Es tracta d'un espai de cinc nivells però, actualment, les persones en cadira de rodes només poden visitar-ne dos. El motiu, segons responsables de la fundació Gala-Salvador Dalí, és que el museu s'ubica en les ruïnes d'un antic teatre i, per tant, l'adaptació és complexa. En aquests moments, el Teatre-Museu Dalí té, com a espais que es poden visitar en cadira de rodes, les zones del pati central, de l'escenari, de la planta baixa i del sota escenari. Pel que fa a l'accés en cadira de rodes és a través de la plaça Gala Dalí, avisant prèviament el personal de l'equipament.

Tot i la projecció internacional que vol intentar adquirir aviat la fundació Dalí amb el triangle dalinià, és impossible accedir a la casa del pintor de Portlligat mitjançant una cadira de rodes. En aquest cas el motiu és que l'edifici es basa en antigues barraques de pescadors, amb escales estretes i irregulars per accedir a les diferents estances. Mentre que el castell de Gala-Dalí ubicat a Púbol es troba adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, excepte la zona del bany, de l'exposició situada a les golfes i de la cripta.

En canvi, el museu Dalí-Joies, de creació més recent, sí que és totalment accessible per a qualsevol persona que té certes dificultats de mobilitat. També a Figueres, el Museu del Joguet de la ciutat, garanteix un accés total a les persones amb discapacitat física. Mitjançant un ascensor, els visitants que van en cadira de rodes o que tenen una mobilitat reduïda, poden arribar fins a totes les sales de l'equipament.

Situació parcial a Girona

A Girona ciutat es viu una situació parcial al voltant de les adaptacions dels museus més visitats per a persones que tenen mobilitat reduïda. En el cas del Museu del Cinema, no hi ha cap tipus de problema pels visitants amb discapacitat física, ja que tots els espais són accessibles mitjançant la utilització de l'ascensor. Només per accedir a l'equipament, es recomana entrar per una porta secundària en lloc de la principal. Un altre museu de Girona que té un accés garantit a les persones amb dificultats de mobilitat, és el Museu d'Art de Girona que, des de l'any 2010, ja disposa d'un ascensor que permet arribar a les diferents plantes que té la col·lecció permanent, excepte en una de les sales.

Un panorama similar es viu al Museu d'Història de la Ciutat de Girona que, a través d'un ascensor compartit amb l'Arxiu de Girona que es troba al mateix edifici, garanteix l'accés a la gran part dels espais de l'equipament. Encara que queden algunes zones que no són accessibles en cadira de rodes. El mateix que a la Catedral de Girona, on es poden visitar tots els espais, de forma totalment accessible, menys el tinell i el claustre.

El Museu Arqueològic de Catalunya d'Empúries ja té adaptats els accessos a la botiga, al museu i a l'espai de l'escolapi. Però l'accés a les ruïnes, és complicat. Per això es permet l'ús de vehicles, en persones amb mobilitat reduïda, per visitar les restes arqueològiques. Mentrestant la supressió de barreres arquitectòniques queda pendent, a la majoria de museus gironins, entre les qüestions a arreglar després de la crisi.