Un embolic de formes i de burocràcia ha provocat una situació absurda a Lloret de Mar. La Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat ha denegat el permís per celebrar projeccions de cinema a Sa Caleta, l'entrant on finalitza la platja gran de Lloret en direcció a Tossa de Mar. Allà el Cineclub Adler, una associació registrada com a tal a la base de dades del Departament de Justícia i que no té ànim de lucre, hi celebra des de fa nou estius nits de cinema a l'aire lliure: els primers anys de manera esporàdica i, des d'en fa set, regular sota la forma del Cicle de Cinema Llatinoamericà de Lloret de Mar.

L'entrada és gratuïta i l'activitat mai havia comportat cap conflicte. Però fa pocs dies els responsables del cineclub van rebre un escrit de la Generalitat on es denegava el permís per fer la que seria la segona sessió del cicle, el proper 20 de juliol. El text argumenta que tan sols l'administració pública pot sol·licitar l'ocupació de la zona maritimoterrestre i titlla el cineclub d'"empresa".

Segons la Llei estatal de Costes, van explicar des de Territori, a les platges només es poden desenvolupar activitats que es consideren pròpies d'aquest entorn: bany, esports nàutics o activitats esportives diverses. Excepcionalment es poden fer altres coses, però sempre han d'estar promogudes des dels consistoris o com a mínim són aquests els qui han de demanar els permisos. Així, cap particular, ni tan sols una associació sense ànim de lucre, pot sol·licitar l'espai per celebrar un esdeveniment si aquest no està, d'alguna manera, sota paraigües de l'administració local. És a dir, el permís s'ha de demanar ?igual, però el titular de la demanda no pot ser mai un ens particular.

L'entitat explica que, en anys anteriors, el permís es limitava a demanar l'espai a l'Ajuntament i que mai se n'havien derivat problemes d'aquesta mena. A més no és l'única activitat impulsada per una entitat aliena a l'admistració pública en aquest mateix espai: el proper 28 de juliol s'hi celebra un festival de cultura jamaicana i música reagge que ocuparà l'espai des de les 10 del matí fins a la matinada. Per la seva banda, el consitori admet que en anys anteriors les coses es devien fer d'una altra manera, explica el regidor Arseni Frigola (CiU), que ara està intentant arreglar l'embolic creat per haver canalitzat el permís pel cantó que no tocava. "Tot plegat és cosa de pur tràmit burocràtic. A vegades les administracions donen sorpreses desagradables", va admetre Frigola, que creu que tot plegat ha de ser fàcil d'arranjar i que, tal i com està previst, el 20 de juliol es podrà veure a la fresca i en pantalla gran, a dos quarts d'onze del vespre, La vida útil, del director uruguaià Federico Veiroj.