Dos despatxos de la demarcació gironina, Tram Advocats i Assessors de Girona amb Garcia Borras Advocats i Assessors d'Olot, participen en el procés legal per poder interposar una demanda col·lectiva contra Bankia i el seu consell d'administració. Un total de sis bufets de diferents zones geogràfiques de Catalunya donen suport judicial al procés engegat des de l'Associació per a la Defensa de Perjudicats per Entitats Financeres. A part, la presidenta d'aquesta associació per a la defensa, que es va crear fa poques setmanes, és la gironina Maria Rosa Agustí.

En aquests moments, el total de sis despatxos que participen en el procés judicial són, a part de Tram Advocats i Assessors, i Garcia Borras Advocats i Assessors, els bufets Cudós Consultors de Lleida i Legalcat Barcelona, I.P.Legals de Barcelona i també el de la mateixa seu de l'associació (situada al carrer París número 50 de la capital catalana). Els sis despatxos d'advocats estan treballant, actualment, per verificar tota la informació aportada i presentada pels accionistes minoritaris de Bankia.

En una setmana, els bufets han rebut més d'un miler de trucades de famílies afectades per la venda d'accions de l'entitat Bankia. Però també pels casos de les participacions preferents, del deute subordinat i dels swaps de les altres entitats financeres, segons explica Jordi Calvet, un dels representants del despatx gironí Tram Advocats i Assessors.

Els sis bufets d'arreu de Catalunya tenen previst tenir completament enllestida la demanda contra Bankia el setembre, i conforme recullin informació de les altres entitats bancàries, també aniran presentat més demandes.

Una altra de les components del despatx gironí Tram Advocats i Assessors, Marta Muntada, confirma que des de l'associació es vol denunciar Bankia per danys i perjudicis, perquè no ha estat transparent sobre el seu valor patrimonial quan va sortir a borsa el juliol del 2011, ja que les accions es venien a 3,75 euros quan el seu valor real era de 0,77 euros.

Per aquesta raó reclamen com a indemnització la diferència entre el valor de l'acció quan va començar-se a cotitzar i el valor que tingui en el moment en el qual es faci efectiva la demanda.

Un grup de pressió

La presidenta de l'Associació per a la Defensa de Perjudicats per les Entitats Financeres, la figuerenca Maria Rosa Agustí, afirma que el seu principal objectiu és reunir el màxim de gent possible per crear un focus de pressió: "La ciutadania ha d'associar-se i aconseguir formar grups de pressió, ja que la unió és la que pot aconseguir que es canviïn les coses".

Agustí insisteix que volen recuperar el 100% de les inversions, ja que la majoria d'afectats són gent gran que ha perdut tots els seus estalvis. "Cada cas és un drama", explica, i per això anima que la gent que es trobi afectada contacti amb l'associació a través del portal web www.apdef.com.

I és que els afectats pel cas Bankia i també per les participacions preferents, són gent gran que ha invertit tots els seus diners en aquests productes. Tot i que de moment hi ha casos: des del que tenia 2.000 o 3.000 euros invertits, fins a persones que, de moment, ja han perdut més de 100.000 euros.

Fins ara, l'àmbit territorial d'actuació de l'associació és Catalunya, però no es descarta obrir-se arreu d'Espanya, ja que s'han rebut trucades des d'Albacete, de Múrcia o de Toledo, entre altres ciutats. Per això, l'associació negocia amb alguns bufets d'advocats de Madrid i de Sevilla per estendre's.