L'Institut de Ciències del Mar, adscrit al Consell Superior d'Investigacions Científiques, preveu aquest estiu l'arribada de meduses a la costa catalana més gran dels últims sis anys. Aquesta arribada extraordinària de meduses es deuria a causa de les condicions ocenaogràfiques favorables observades fins ara per a la seva reproducció i dispersió.

L'investigador i responsable del Projecte Medusa, Josep Maria Gili, va explicar que les escasses pluges enregistrades a l'hivern i el fet que l'aigua encara no hagi arribat a la temperatura òptima per a la reproducció d'aquests animals, juntament amb el previsible reforç dels vents que bufen cap a la costa en les pròximes setmanes, apunten a unes condicions similars a les del 2006, l'últim any en el qual es van produir arribades massives a les platges catalanes.

Gili va assegurar que una forta presència de meduses implica que les platges més afectades tinguin vetat el bany durant 10 dies "com a màxim" i que els llocs de la Creu Roja efectuïn al voltant de 30.000 atencions sanitàries per picades, el que va considerar que no és alarmant i simplement requereix de l'aplicació dels protocols ja dissenyats per limitar els problemes. En un any normal s'atenen unes 15.000 persones.

L'expert, l'equip del CSIC del qual porta anys centrat en la investigació de les meduses i ha aconseguit la reproducció en captivitat de la majoria d'espècies que habita el Mediterrani per conèixer millor la seva biologia, va especificar, en qualsevol cas, que es tracta d'una "situació probable no confirmada".

Gili va lamentar que les retallades hagin arribat també al Projecte Medusa, una iniciativa pionera al Mediterrani que aquest any s'ha quedat "sense cap finançament específic" després de la supressió a finals de l'any passat dels 170.000 euros que destinava cada any l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Tot i això, va garantir que el projecte seguirà funcionant a mig gas, gràcies a la col·laboració "fidel" d'una vintena d'ajuntaments, com a mínim, que seguiran informant de la presència de meduses i a la possibilitat d'optar a finançament procedent d'Europa.

El Projecte Medusa va servir per recollir dades constants sobre la freqüència d'arribada de meduses i identificar-ne les espècies. També es vol conèixer les platges més propícies a la seva arribada, com les de Roses, Calafell, Salou, Cambrils i Barcelona.

Entre les mesures per limitar les molèsties de les meduses, Gili va assegurar que és "absurd" sortir a pescar meduses a més de 100 metres de la costa, ja que el vent i les corrents poden tornar a empènyer aquests animals mar endins i per tant és més efectiu prohibir el bany i esperar que arribin a la sorra per recollir-les. Alhora va defensar que Catalunya té uns protocols pioners molt efectius.

Consells d'autoprotecció

Sobre els consells d'autoprotecció, Gili va indicar que "una medusa mai atacarà una persona", ja que les picades es produeixen només quan aquesta detecta un canvi de temperatura i activa les seves cèl·lules urticants davant de la possibilitat sigui presa.

Per aquesta raó,va assegurar que la crema solar és "un bon aïllant" que, tot i que no evita les picades, si actua com a pel·lícula protectora que redueix el nombre de cèl·lules urticants que s'activen i amb això les molèsties.

Alhora, en cas de picada, Gili va recordar que el millor és remullar la zona afectada amb aigua salada.