La Federació d'Entitats d'Atenció i d'Educació a la Infància i l'Adolescència (Fedaia) alerta que milers de joves podrien quedar exclosos del sistema educatiu el curs vinent per la desaparició de programes de formació i inserció. L'organització ha enviat una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, advertint-lo d'aquest perill i reclamant al govern que garanteixi uns recursos "decisius" per a un 29% d'adolescents amb fracàs escolar i susceptibles d'afegir-se a les llistes de l'atur.

La federació que agrupa 85 entitats catalanes -5 de gironines- dedicades a infants i joves desemparats o en situació de risc social denuncia "les greus repercussions" de les retallades pressupostàries i assegura que s'està "condemnant milers de joves a quedar-se sense alternatives", en un context social amb un 52% d'atur juvenil. L'autor d'aquestes advertències és el president de la Fedaia, Jaume Clupés, qui també remarca que "no cal oblidar que es tracta d'adolescents i joves en risc d'exclusió social que provenen d'entorns deprimits", amb unes famílies que no poden pagar una formació alternativa als programes formatius i d'inserció que perillen a causa de les retallades. Aquesta oferta s'adreça a joves d'entre 16 i 25 anys que ha acabat l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) sense aconseguir la titulació.

Accions per recaptar fons

En plenes vacances i a menys de dos mesos de l'inici del curs vinent entitats com les que estan associades a la Fedaia desconeixen quin serà el futur dels Programes de Qualificació Professional Inicial i dels d'inserció sociolaboral. Davant aquesta situació, demà se celebrarà a Barcelona un concert benèfic a càrrec de Montserrat Martí Caballé per recaptar fons per al projecte "Cap jove sense formació" -a l'església del Pi i organitzat per l'entitat social Salesiana-Codolar-, durant el qual es llegirà un manifest reivindicatiu.

A més dels PQPI, entitats associades a la federació també treballen amb recursos com les Unitats d'Escolarització Compartida, les aules d'estudi, els plans educatius d'entorn i altres projectes de formació sociolaboral que, tal com denuncia la Fedaia, en molts casos també es troben en perill a causa de les retallades.