Existeix a la nostra comarca el tòpic que els altempordanesos tenim una vena surrealista, d'influència daliniana, que marca la nostra forma de fer i que s'afegeix a la idea que estem una mica "tocats" per la tramuntana. Alguna cosa certa deu haver-hi en aquesta valoració que tot sovint fan de nosaltres, si ens fixem en els darrers fets que han succeït a la Fundació Salut Empordà i que tenen a veure amb l'acomiadament del Doctor Marco Paz, metge cardiòleg d'aquest centre. Aquest acomiadament ha anat acompanyat d'una nota informativa que la direcció ha fet, en la qual es diu que es valora la trajectòria professional i personal de l'esmentat doctor durant els més d'onze anys que ha estat a l'empresa i la seva dedicació, honradesa i compromís social amb la comunitat, així com el seu paper capdavanter en la investigació i la docència. Així mateix la direcció rebutja de manera ferma qualsevol comentari o insinuació malintencionats que el cessament d'aquest professional pugui generar. Doncs bé, sembla una mica surrealista acomiadar una persona a la qual li fan aquesta valoració.

Però la realitat ha estat una altra. El doctor Marco Paz ja fa un temps que va caure en desgràcia quan la direcció el va cessar del seu càrrec de cap de servei després d'haver-lo acusat, sense cap prova ni evidència que ho hagi demostrat, que ell feia una gestió irregular dels seus projectes i treballs d'investigació i recerca i després també d'acusar-lo que anava per lliure i feia el que volia quan col·laborava amb altres entitats externes a la fundació, cosa que tampoc era certa ni demostrable.

Més recentment al doctor Paz se li van obrir dos expedients disciplinaris, que també van quedar en no res, per forçar-lo a marxar. Per acabar d'arrodonir aquest esperpent surrealista, la direcció de la fundació, després d'haver nomenat cap de servei un especialista de l'Hospital Trueta de Girona que ve un cop a la setmana unes hores, diu ara que sobra un cardiòleg de l'actual plantilla de quatre metges que té el servei. L'argument és el de que aquest nou cap de servei considera que per la població que té l'Alt Empordà amb tres cardiòlegs és suficient. Doncs bé, si ens comparem amb el Baix Empordà, que sembla que és la referència per moltes altres coses, a l'Hospital de Palamós acaben de contractar el tercer cardiòleg per atendre una població sensiblement inferior a la de la nostra Comarca. A més a més, si donem per bo l'argument que cal prescindir d'un cardiòleg d'un equip de quatre metges, dels qual dos no tenen el títol d'especialista, tres són menys antics que el doctor Paz i, per tant, tots tenen menys experiència professional que ell, no hauria estat molt més "lògic i molt menys costós" acomiadar algun altre membre de l'equip? Això reafirma la tesi de que el doctor Paz ja estava "sentenciat" a priori i així es decideix el seu acomiadament pagat amb diners públics, tolerant una decisió de la direcció que podríem qualificar de capritxosa: com que no ens cau bé, el tirem al carrer però dient en una nota informativa que és un excel·lent professional.

Tot aquest cúmul de despropòsits, que ha durat més d'un any, s'ha fet menyspreant les més de cinc mil signatures que des de l'Associació de Malalts del Cor de Figueres s'han recollit en suport de doctor Marco Paz. Fa un quants mesos en un ple de l'Ajuntament vàrem aconseguir el compromís del nostre alcalde, Santi Vila, que el doctor Paz continuaria vinculat a l'hospital i vam ser uns ingenus i ens ho vàrem creure.

Ara molts del seus pacients, si volem seguir visitant-nos amb ell, haurem d'anar a la seva consulta privada pagant de la nostra butxaca. Em pregunto si algun dels patrons de la Fundació Salut Empordà que es visiten amb el doctor Paz, també ho faran?

Quan sento en els discursos del nostre batlle omplint-se la boca que a Figueres busquem l'excel·lència en tots els àmbits d'actuació, jo em pregunto si aquesta és la via per millorar la sanitat de la nostra ciutat i comarca: deixar els pacients penjats i sense opcions i perdre bons professionals de la medicina que se'ls acomiada perquè algú així ho vol, encara que no hi hagi arguments que justifiquin la decisió.

Seguirem tenint la merescuda etiqueta de ser surrealistes i estar tocats per la tramuntana. Ah! i moltes gràcies al nostre alcalde i als que han estat d'acord amb aquesta decisió.