El jutjat contenciós-administratiu número dos de Girona ha anul·lat les ordres de pagament de les cinc primeres nòmines que el vicealcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó (PSC), va cobrar del juliol al novembre de l'any passat. El grup municipal de Tots per Sant Feliu, a l'oposició a l'Ajuntament, va impugnar aquestes nòmines perquè el sou estava vinculat al càrrec de vicealcalde, que aleshores encara no s'havia creat, cosa que la sentència reconeix. A més, també anul·la la del mes de novembre perquè no es va publicar la modificació del pressupost referent als sous al Butlletí Oficial de la Província. Ara queda per veure quines conseqüències tindrà aquesta anul·lació: el lletrat de Tots per Sant Feliu, Josep López de Lerma, entén que el socialista ha de tornar els diners que va cobrar aquests cinc mesos (3.072 euros bruts mensuals); per contra, Pere Albó creu que amb la rectificació que es va aprovar en el ple de juny tot quedarà en ordre i normalitzat amb la seva aprovació definitiva futura.

Com recull la sentència, el 30 de juny de l'any passat, el govern va aprovar les retribucions pels càrrecs d'alcalde i vicealcalde. I explica que TSF impugna els citats cobraments de Pere Albó perquè l'acord de ple en què es van aprovar les retribucions no s'ha publicat mai i el socialista va ser nomenat vicealcalde per decret del 24 d'octubre del 2011, per la qual cosa és a partir d'aquesta data que podria percebre la retribució pel càrrec.

Així, prosegueix el pronunciament judicial, Pere Albó fou nomenat primer tinent d'alcalde i el sou era per la figura del vicealcalde: "És de sentit comú i no fa falta estendre's en arguments jurídics per advertir que, si el ple va acordar atribuir una retribució mensual al vicealcalde, i Pere Albó i Marlés va prendre possessió del càrrec de vicealcalde el 24 d'octubre de 2011, aquest (Albó) no podia percebre les retribucions de vicealcalde sinó a partir de la data en què va prendre possessió del càrrec". En segon lloc, raona la jutgessa, "tampoc podia percebre aquestes retribucions acordades pel ple (...) perquè no s'havia doant publicitat a l'acord de retribucions, incomplint el que disposa l'article 75.5 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local".

La sentència també detalla que l'Ajuntament ja havia reconegut aquests errors, que va intentar solucionar un any després en el ple del 26 de juny d'enguany modificant el pressupost del 2011 per assignar, amb efectes retroatius a l'1 de juliol de 2011, el salari al primer tinent d'alcade, i no al vicealcalde, "a fi de legalitzar a posteriori les retribucions" d'Albó. En tot cas, la jutgessa considera que aquest intent per esmenar els defectes formals no es pot tenir en compte perquè no ha estat aprovat definitivament i, per tant, no es pot tenir en compte a l'hora de jutjar. Així, el jutjat anul·la les cinc ordres de pagament del salari a Pere Albó. La sentència és ferma.

TSF vol la dimissió

Tots per Sant Feliu, que va impugnar aquestes nòmines i les següents (que estan dins d'un altre procediment judicial), va insistir ahir que "queda demostrar que el pacte entre CiU i PSC a Sant Feliu de Guíxols es va concebre com un suport polític a canvi d'una compensació econòmica". El grup també va destacar que és el primer regidor ganxó que ha de tornar els sous cobrats per l'exercici del càrrec públic i en demana la seva dimissió. També vol, com s'ha dit, el retorn del sou a la caixa de l'Ajuntament i la compareixença de l'alcalde, Joan Alfons Albó, per donar explicacions "del per què va ordenar fer aquests pagaments il·legals". López de Lerma ja va dir ahir que ara que si Pere Albó no torna els diners, TSF demanarà l'execució forçosa de la sentència.

No ho veu així el socialista, que respon que la sentència diu que hi ha un error formal que, segons Albó, està en tràmit de subsanar-se amb l'aprovació del passat 26 de juny amb efectes retroactius. "La sentència diu que els pagaments són nuls", però no diu res més sobre si s'han de retornar, va puntualitzar el vicealcalde. Albó, que va renunciar al seu sou a partir del passat 1 de juliol, també va insistir que la sentència fa evident que es tracta d'un error formal i que "no ens hem ficat diners a la butxaca", en referència a la campanya de Tots per Sant Feliu crítica amb aquests pagaments.

Suport a Pere Albó

El coneixement de la sentència també va comptar amb reaccions del PSC de les comarques gironines. Així, el primer secretari socialista a la demarcació, Juli Fernández, va manifestar que "lamenta que una errada administrativa hagi posat en qüestió l'actuació i les decisions d'un electe local que té tot el dret a percebre una indemnització per la seva feina i responsabilitat". En aquest, sentit va expressar el seu total suport a Pere Albó i al grup municipal socialista de Sant Feliu de Guíxols.

Com va comentar el regidor ganxó, la direcció del partit destaca que l'errada formal quedarà solventada amb al correcció que es va fer el passat juny i que en pocs dies quedarà aprovada definitivament. Els socialistes de les comarques gironines considern que la "sentència posa en evidència una errada administrativa que cal reconèixer però que no té cap altra interpretació malintencionada, com han fet en molts moment els denunciants del grup municipal de Tots per Sant Feliu".