Després de les elevades pujades de taxes aeroportuàries d'Aena ens els aeroports de Madrid i Barcelona El Prat aprovades pel govern espanyol, Ryanair va anunciar ahir que a partir de novembre cancel·larà vols en aquests aeroports. Les rutes de les quals la companyia irlandesa pretén prescindir són 15, 11 de les quals connectades amb Madrid, una d'elles la de Girona, i 4 amb Barcelona.

Ryanair cataloga el fet que el govern hagi duplicat les taxes de sortida d'"abusiu", i anuncia que "l'increment de taxes és particularment perjudicial per al turisme d'Espanya, l'ocupació i l'economia en un moment en què la desocupació juvenil està a nivells alarmants, per sobre del 50%". Tanmateix, la companyia de baix cost va considerar en un comunicat que "les cancel·lacions dels vols efectuades per la companyia són una resposta inevitable" a la pujada de taxes per part d'Aena.

Michael O'Leary, president de la companyia, ha anunciat la pèrdua de 2,3 milions de passatgers i de 2.000 llocs de treball entre Madrid i Barcelona El Prat, i a això hi ha afegit que "a aquestes retallades només s'hi podrà posar remei quan el govern espanyol i el seu monopoli portuari gestionat per Aena revoqui l'increment de taxes". Davant d'això, Aena ha replicat que tot i que les taxes hagin pujat a Madrid un 17,05 i a Barcelona un 22,08%, segueixen sent un 43,5% més barates que a la resta d'Europa.

A l'aeroport de Girona aquest augment ha sigut lleu, ja que, juntament amb l'aeroport de Reus, la taxa augmentarà un 1,75%. Tot i així, l'aeroport es veurà afectat per la pujada als grans aeroports indirectament, ja que Ryanair ha previst cancel·lar l'avió que connecta els aeroports de Madrid i de Girona, un trajecte que es fa dues vegades al dia, el bitllet del qual es paga a partir de 12€.

Domènec Espadalé

president de la cambra de comerç

El vol és bàsic per als empresaris, i tinc l'esperança de recuperar-lo, tot i així, cal veure que la pujada serà beneficiosa per a l'aeroport gironí"

A l'aeroport de Barcelona El Prat s'ha més que duplicat la taxa, i és per aquesta raó que el president de la cambra de comerç gironina preveu que altres companyies que fins ara volaven des de Barcelona buscaran volar des de Girona, ja que "han pujat totes les taxes menys la gironina". Per altra banda, és conscient de la pèrdua que suposa desconnectar de Madrid, però Ryanair demanarà a Madrid que abaixin les taxes i "té l'esperança de recuperar-lo".

ricard Font

director general de transports

El Govern confia que la ruta des de Girona es pugui recuperar més endavant. Ryanair conservarà els compromisos establerts amb la província"

El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, ha tret importància a la decisió anunciada per Ryanair. Font l'ha considerat "una decisió comercial", i assegura que no afectarà els compromisos establerts amb els aeroports de Reus i Girona, ni les previsions en el creixement de passatgers. Per altra banda, ha assegurat que el Govern confia que es pugui recuperar la ruta, ja que la aerolínia està disposada a reestablir-la si s'abaixen les taxes.

Pere Vila

president de cdc a girona

La reestructuració que provocaran les pujades de taxes fetes per Aena pot ser molt beneficiosa per a un aeroport com és el de Girona"

"La desconnexió aeroportuària de Madrid amb Girona no ha sigut cap sorpresa", explica el diputat, "sabíem que podia passar". Tot i així, Pere Vila convida els gironins a veure la pujada de taxes tan alta als aeroports grans de manera esperançadora, ja que, segons explica, "les companyies de baix cost tornaran a establir-se als aeroports petits, com el de Girona". Per altra banda, lamenta que s'hagi perdut un "vol estratègic" com és aquest.

diputat del PSC al congrés

Tenir vol amb Madrid és d'una importància vital tant des del punt de vista turístic per la ciutat de Girona, com des del punt de vista empresarial"

El diputat socialista per Giona al Congrés, Àlex Sáez, va reaccionar amb "sorpresa" per l'anunci de la companyia irlandesa de treure el vol amb Madrid. Per Sáez "és una gran pèrdua perquè tenir aquesta connexió amb Madrid és important des del punt de vista empresarial com pel sector turístic de la ciutat de Girona". El representant socialista va recordar que "sempre va ple". Davant d'aquesta situació, els socialistes plantegen que "la Generalitat i l'Ajuntament plantegin revisar els acords que van anunciar amb platerets durant la campanya electoral i analitzar a fons si es pot exigir alguna responsabilitat" Sáez considera que cal intentar que Ryanair "respongui per les aportacions de l'Ajuntament de Girona".

diputat del pp al congrés

Ens agradaria que la Generalitat sortís a explicar el conveni i si deia que s'havia de fer el vol de Madrid a Girona o no van pensar a posar-ho"

La representant del Partit Popular a Madrid, Concepció Veray, va lamentar ahir, enmig de la sorpresa, que Ryanair retirés el vol de Madrid a Girona quan "una de les condicions per arribar a un acord pel conveni era que les taxes de l'aeroport de Girona no es toquessin i el govern espanyol ha complert". Amb aquest compromís, les taxes es van mantenir, en aquest sentit i lamentem que la companyia treu el vol. "Ens agradaria que la Generalitat sortís a explicar què deia el conveni i si deia que s'havia de fer el vol de Madrid a Girona o no van pensar a posar-ho tan concret", va remarcar Veray. La diputada gironina va demanar que la Generalitat exigís "explicacions a la companyia. També va acusar el govern català de "no estar complint a l'hora de buscar noves companyies i és un risc que l'aeroport de Girona visqui només de Ryanair i més veient com són els responsables de la companyia irlandesa", va advertir Concepció Veray.

teresa jordà

diputada d'ERC al congrés

La gestió de l'aeroport hauria de ser de la Generalitat. Aquesta és una altra prova que l'Estat espanyol no segueix el mateix camí que Catalunya"

La diputada d'Esquerra Republicana de Catalunya a Madrid, Teresa Jordà, va reiterar que "la gestió de l'aeroport hauria de ser catalana", i que "ERC seguirà una gestió que la faci qui l'ha de fer, la Generalitat". En aquest context, Jordà explica que cal tenir en compte els efectes que causarà la pèrdua sobre la Costa Brava, i que "a Madrid això no li preocupa, perquè està obsessionat a acabar amb les autonomies", i per aquesta raó, diu que el Govern de Rajoy "no vindrà a salvar-nos el coll".

Joan boada

diputat al parlament d'ICV

Això passa per tenir l'aeroport funcionant amb una sola companyia que només s'interessa pel seu propi benefici i no pel del país on ofereix el servei"

Joan Boada, diputat d'ICV, ha valorat negativament la decisió de la companyia irlandesa. Considera que Ryanair és una empresa que només busca el benefici propi, i demana a la Generalitat de Catalunya "que faci les gestions necessàries per trobar una altra aerolínia que s'estableixi a l'aeroport gironí". D'altra banda, considera necessari que l'aeroport s'autogestioni, que no depengui d'Aena, per això hi demana "una gestió pública amb participació privada".