Figueres aspira a competir amb les dues ciutats més properes, Girona i Perpinyà, atraient equipaments superiors d'alt nivell, d'excel.lència perquè estan convençuts que han perdut el tren de ciutat universitària. Paral.lelament s'espera que el milió de visitants que passen pel museu Dalí serveixin perquè s'inverteixi en equipaments d'oci també d'alt nivell per donar servei a un creixent turisme de poder adquisitiu elevat com el rus. L'escola de dansa d'Àngel Corella; el segon conservatori de Música a les comarques gironines; l'escola Montessori, un centre esportiu a la plaça de Braus -pendent d'adjudicar-, i un centre termal amb hotel de quatre estrelles són algunes de les apostes pels propers anys. Per fer realitat aquest model, el govern cedeix terrenys i posa facilitats als inversors, un sistema que genera un constant debat amb l'oposició que els retreu aquestes fòrmules.

"No és fàcil competir, tenim un gegant al nostre costat que es diu Girona, i un altra gegant encara més gran que es diu Perpinyà". En aquest marc, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, defensava al darrer ple davant la resta de grups, el model de ciutat i que es donin facilitats als inversors. A les crítiques per la cessió de terrenys, d'equipaments o inversió pública, Vila responia preguntant-los "quina carta hem de jugar?" si tenim en compte que "vivim una època de gran competència entre les ciutats" i que Figueres ha perdut el tren com a ciutat universitària?.

Es parteix d'una realitat que és l'excel.lent teixit comercial de la ciutat i la disposició de museus, sobretot el Dalí que atrauen milers de visitants. Però hi ha deficiències en àmbits que es volen abordar i es vol ser referent. "Un far cultural", deia el regidor del PSC, Pere Casellas, coïncidint en part del model de Vila.

Una ciutat creativa

Es busca, va dir l'alcalde, "un model de ciutat, de ciutat creativa que aspira a ser més atractiva per qualsevol iniciativa educativa, formativa, cultural, d'innovació, que tingui a veure amb la cultura, el coneixement, la formació...". Els equipaments d'estudis superiors d'alt nivell es creu que podrien ajudar en l'objectiu. I perquè això sigui així, l'alcalde admetia que"qualsevol iniciativa privada és afavorida, bonificada, estimulada, recolzada per aquest govern". La forma és el que qüestionen la resta de partits en un debat recurrent.

Als inversors de l'escola Montessori que obrirà el curs vinent se'ls van cedir els terrenys a la zona del Firal i s'està a punt d'adjudicar i aportar inversió per facilitar un complex esportiu a la plaça de Braus. Pel futur, s'està donant facilitats per obrir un centre termal amb hotel de quatre estrelles a la mateixa zona del Firal. El regidor d'ERC, Francesc Canet, admetia que són conscients que es van presentar amb aquestes propostes al programa electoral, que va ser validat per la ciutadania, però que "no és el nostre model"

A les iniciatives anteriors s'hi suma l'escola de dansa Àngel Corella i un conservatori de Música. Va quedar clara l'aposta de prioritzar les inversions facilitant que continuï la restauració del Convent dels Caputxins (per al conservatori) i la inversió de 18.000 euros un concurs d'idees relacionat amb l'escola de dansa per a la que es pretén cedir un solar de la ciutat i facilitar fins a un topall del 30% de la inversió per a la construcció del nou edifici. La regidora del PP, MªÀngels, criticava que en l'època actual s'hi destinessin diners, "ara no és moment", deia.

Vila de nou defensava el seu model. "Els Caputxins ha sortit a moltes discussions" però hi ha "la voluntat de prioritzar l'obra". I ho deixava clar: "vam anar a les eleccions denunciant que hi ha un gran dèficit d'aquest equipaments". A Catalunya hi ha una vintena de conservatoris, i només un a les comarques gironines. L'adequació d'un auditori al convent pretén servir perquè en el moment que s'estigui en disposició d'obrir-ne un altra, pugui anar a Figueres. "És molt complex anar finançant la rehabilitació dels caputxins, ara dotem una segona fase, les hem alentit, però seguirem endavant".

I a les crítiques per les facilitats per a l'escola de dansa, va dir que "s'equivoquen si debaten si ens gastem 18.000 o 20.000 euros, el problema és si aconseguirem que es faci o no", i que si es fa podria "que ens posicionem al món i que faran possible que un centenar de joves del món si acaba bé puguin venir-se a formar a la ciutat i portin a la seva carrera professional una formació que van adquirir al seu dia a Figueres".

ICV i la CUP amb Xavier Montfort i Josep Font va mostrar la seva preocupació perquè Figueres disposi dels equipaments, com ja té la Casa Nouvilas o el local del carrer Sant Pau, i estiguin buits.

L'alcalde va voler concloure el debat considerant que Figueres té "la carta del comerç, del turisme, la carta de l'oci, de la capitalitat" però que ha de jugar "la carta de la formació d'excel.lència, i si tenim clar això, és molt petita aquesta conversa, és qüestió de prioritats".