Una meteorologia totalment favorable, amb augment de la humitat relativa, descens de temperatures i absència de vent, permet confiar als responsables de l'extinció dels incendis de l'Empordà que els Bombers seran capaços de frenar el foc demà.

"Les perspectives són positives des d'un punt de vista climatològic", ha assenyalat el conseller d'Interior, Felip Puig, qui ha concretat en gairebé un 50 per cent l'augment de la humitat relativa fins a situar-se aquesta nit en un 70 per cent.

La temperatura baixarà uns deu graus respecte als últims dies i l'absència de vent és el tercer factor que, segons el conseller, hauria de permetre "que cada vegada es fixi un perímetre a més parts del foc".

Felip Puig ha demanat de tota manera prudència i ha detallat que les flames han superat en alguns punts l'embassament de Boadella, on es concentren bona part dels treballs per evitar que l'incendi avanci cap a la comarca de la Garrotxa.

Puig confia de tota manera en el fet que les condicions meteorològiques permetin "que els bombers realitzin atacs al foc durant la nit perquè, quan al matí torni un vent de Llevant moderat, que girarà després a Ponent, les línies de contenció hagin fixat un perímetre.

El responsable d'Interior de la Generalitat s'ha declarat "molt més optimista" que en les hores anteriors i ha puntualitzat que els treballs es concretaran aquesta nit en els fronts de Terrades, Darnius i l'embassament de Boadella d'una banda, i la zona de Cantallops i Cistella, que s'ha revifat aquesta tarda, per l'altra.

Als 120 nens alemanys desallotjats d'un càmping d'Albanyà, s'hi han sumat 200 més acampats en aquest municipi gironí i 60 que es trobaven a Sant Llorenç de Muga.

Les instruccions de confinament als veïns de les localitats de Cantallops, Darnius, Terrades, la Vajol, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Agullana s'han suavitzat i passen dels habitatges a l'interior dels nuclis urbans.

El nombre d'hectàrees afectades ascendeix en aquest moment a 13.800, encara que les cremades no superarien les 10.000, gràcies al treball dels prop de 1.300 efectius que aporten els bombers de la Generalitat i del govern francès, Unitats Militars d'Emergència, forestals i Mossos d'Esquadra.

Les restriccions al pas de vehicles de gran tonatge a la carretera N-260 s'han eliminat i la línia de tren d'alta velocitat (AVE) està també disponible per a la circulació de trens.

Tan sols seixanta usuaris estan sense subministrament elèctric i es manté la xifra de vuit ferits hospitalitzats a Barcelona i Girona com a conseqüència dels incendis.

Els mitjans aeris reprendran amb la sortida del sol la seva participació en les tasques d'extinció i, a les 9:30, està prevista una reunió dels responsables del Control de Comandament ubicat al Parc de Bombers de Figueres per analitzar la situació.

Sis poblacions es troben a hores d'ara amb restriccions de mobilitat com a conseqüència de l'incendi de l'Alt Empordà. Aquestes poblacions són Darnius, Terrades, la Vajol, Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Cantallops.

Canvis de vent sobtats

Els dos incendis que des d'ahir cremen a l'Alt Empordà (Girona), que han causat quatre víctimes mortals, es mantenen encara actius, especialment el de la Jonquera, que crema sense control, encara que la tramuntana ha donat una treva i ha permès que s'incorporin els mitjans aeris.

Malgrat que l'incendi de Portbou, el més petit dels dos, ja ha estat controlat, els seus efectes han estat els més tràgics, ja que avui ha mort a l'hospital un dels ferits que va patir cremades greus pel foc, per la qual cosa s'eleven a quatre les víctimes mortals d'aquest incendi.

Segons ha revelat avui el conseller d'Interior, Felip Puig, els dos incendis que cremen des d'ahir estan relacionats amb imprudències humanes, ja que el de Portbou, que es va iniciar al costat d'una carretera, va començar a causa d'una burilla de cigarret, mentre que el de la Jonquera va arrencar en un aparcament de camions.

L'incendi de la Jonquera, que segueix descontrolat i cremant de forma virulenta, ha arrasat ja unes 13.000 hectàrees de 17 municipis de l'Alt Empordà, amb un perímetre de fins a 63 quilòmetres, pel que és el més important dels últims anys a Catalunya, la qual cosa ha portat al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a suspendre un viatge oficial a Xipre per desplaçar-se a la zona.

Aquest incendi, que ha deixat sense subministrament elèctric a diverses localitats de la zona, ha obligat a que avui segueixin confinats els veïns dels municipis de Darnius, Terrades i la Vajol i ha provocat que, en determinats moments, s'hagi hagut de tallar el trànsit a l'AP7 en sentit Barcelona a l'altura d'Agullana.

Diversos ferits hospitalitzats

L'incendi ha provocat que encara estiguin ingressades 8 persones. A la Unitat de Cremats del l´Hospital de la Vall d´Hebron es troben 4 ingressats en estat greu. 3 pacients són homes de 70, de 36 i de 56 anys, i una dona de 45 anys.

A l´Hospital Trueta van ingressar 4 pacients, 2 dels quals es troben a la UCI. Es tracta d´una dona 42 anys i un nen de 9 anys. Les altres 2 pacients, una dona de 85 anys i una jove de 18 anys, evolucionen favorablement i es preveu que siguin donades d´alta en les properes hores.

L´Hospital de Figueres ha atès en les darreres hores, 31 pacients, 5 dels quals van ser traslladats a altres centres i la resta de pacients han estat donats d´alta.

A més a més, aquesta nit de dilluns a dimarts, l´atenció al CAP La Jonquera s´ha reforçat amb 2 metges de família i 2 infermeres. A més, el CAP Ernest Lluch de Figueres es tornarà a mantenir obert tota aquesta nit.

Dos bombers han estat atesos de poca gravetat.

Cinc membres d'una mateixa família

Segons que han informat a Efe fonts sanitàries, dos dels morts i tres dels ferits en l'incendi de Portbou són membres d'una mateixa família de nacionalitat francesa.

Dels cinc membres de la família, el pare, de 60 anys, i una filla de 15, van morir ahir a Portbou en llançar-se al mar per un penya-segat quan intentaven fugir de les flames, que els van sorprendre quan circulaven per la carretera N-260, que serpenteja per la costa.

La mare i altres dos fills van quedar ferits, i pel tipus de lesions que presenten, tot apunta a que els cinc membres es van tirar pel penya-segat per evitar el foc.

La dona, de 42 anys, està ingressada en estat greu a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Josep Trueta de Girona, mentre que a l'UCI pediàtrica d'aquest centre es troba el seu fill de nou anys.

En el mateix hospital també està ingressada una altra filla del matrimoni de 18 anys, que es troba en observació i la recuperació de la qual és satisfactòria.

Els altres dos morts són un home, que va patir un atac al cor i una altra persona que va ser trobada amb cremades molt greus en una carretera i que ha mort avui.

Mitjans humans i materials

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant amb 140 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris al llarg de tot el perímetre del foc, sobretot al flanc dret (la zona més occidental). El dispositiu d´extinció també compta amb el suport de 5 mitjans aeris del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, 11 mitjans francesos; 4 de la Comunitat Valenciana; 2 de Mallorca i 1 d´Andorra.

La UME (Unidad Militar de Emergencias) continua col·laborant intensament en les tasques d´extinció amb més de 200 efectius i el comboi de bombers francesos ha arribat ja, amb 220 bombers.

Talls de llum

El conseller d'Interior del Govern, Felip Puig, ha xifrat en 60 els afectats per la pèrdua del subministrament elèctric a causa de l'incendi de l'Alt Empordà a localitats con Darnius i la Jonquera, de manera que s'han reduït els 3.000 abonats amb problemes registrats aquest matí, i es preveu abastir-los "la pràctica totalitat" aquest mateix dilluns.

En declaracions als mitjans, ha dit que els municipis amb més problemes són Mollet de Peralada, Masarac i Sant Climent Sescebes, i ha subratllat que la intenció és recuperar les línies o usar grups electrògens per tornar el servei als usuaris, si bé ha recalcat que pot haver excepcions de "nuclis aïllats o masies".

Respecte a les comunicacions telefòniques, es passen els 3.000 afectats --1.000 de línies fixes i altres 2.000 de mòbils-- a causa de problemes "a algun repetidor i cables de fibra òptica", i Puig ha afegit que s'està treballant amb les operadores per solucionar-lo.

Afectacions a les comunicacions

A mesura que avança la tarda es van recuperant les línies telefòniques i, en aquests moments, es troben sense servei 805 línies de telefonia fixa, pertanyents als municipis de Maçanet de Cabrenys, Llers i Terrades.

Al llarg del dia hi havia al càmping d´Albanyà unes 600 persones que a hores d´ara ja estan evacuades; 119 han anat a la rectoria del mateix municipi, mentre que la resta s´han desplaçat a Sant Llorenç de la Muga, on els serveis municipals se n´han fet càrrec.

En aquests moments, i segons informa el Servei Català de Trànsit, es mantenen les següents afectacions viàries:

- GI-500: tallada a Agullana

- GI-501: tallada a Agullana

- GI-504: tallada entre Agullana i Terrades

- GI-610: tallada a Vilajuïga

- GIV-5105: tallada entre Llers i Avinyonet de Puigventós

- GIP-5101: tallada entre Avinyonet de Puigventós i Terrades

- GI-502 tallada a Darnius

- GI 602 tallada a Sant Climent Sescebes

- GIV 5041 tallada a Pont de Molins

- GIV 5044 tallada Biure

La via de la línia d'alta velocitat (AVE) entre Figueres (Alt Empordà) i França torna a estar operativa i es preveu que demà tornin a circular els trens amb normalitat, a partir de les 10:00 hores.

Segons que han informat a Efe fonts de Renfe, la línia de l'AVE que uneix Figueres amb Perpinyà (França) passa per Le Pertús, zona on es va originar l'incendi que crema des d'ahir a la tarda i ja ha arrasat prop de 14.000 hectàrees, i el trànsit de trens d'alta velocitat ha estat tancat durant tot el dia d'avui.