La temporada turística a Catalunya ha arrencat fluixa aquest any, amb percentatges d'ocupació en general inferiors a l'any passat, o similars en el millor dels casos, el que el sector ha atribuït sobretot a la caiguda del mercat nacional, que endarrereix cada vegada més les reserves i fa estades més curtes.

A Girona, la Federació d'Hostaleria de la província treballa amb previsions per a aquest mes de juliol d'entre un 5 i un 10% més baixes que el 2011. En aquest sentit, l'Associació Costa Brava Centre assenyala que, tot i no disposar de dades, "tot fa pensar que la tendència es mantindrà a la baixa".

Pel què fa l'Associació de Turisme Rural de Girona preveu una ocupació per al mes de juliol d'entre el 40 i el 50% i d'entre el 70 i el 80% l'agost, unes xifres inferiors a l'any passat, a causa que el principal mercat del turisme rural és de caràcter intern, de manera que aquest sector està afectat directament per la crisi. Tot i això, l'associació preveu que aquests indicadors millorin amb les reserves d'última hora.

Ocupació més baixa a l'interior

A Lleida, els hotels estan registrant una ocupació d'entre el 35 i el 40%, respecte del 45% al qual es va arribar al juliol del 2011, segons va explicar el president de l'Associació d'Hotels de Lleida, Juan Antonio Serrano. Serrano va lamentar que des de les administracions públiques no s'hagi promocionat degudament el turisme d'interior i de muntanya que ofereix aquesta província, per la qual cosa "ara se n'estan pagant les conseqüències". Lleida té un mercat turístic majoritàriament nacional, però les últimes mesures del Govern "no faciliten de cap manera el consum", segons Serrano, al que suma la falta de promoció internacional no pugui compensar el descens de pernoctacions.

El president de les associacions de turisme rural de la mateixa província va augurar una ocupació en el sector semblant a la del mateix període del 2011, entre un 30 i un 40%.

Pel que fa a l'ocupació en els càmpings lleidatans, el president de l'associació d'aquest sector, Josep Maria Mercader, va indicar que se situarà entorn del "40 o 45%", xifres similars a les del mateix període del 2011, mentre que l'ocupació de bungalous estarà entorn del 60%, també com el 2011.

Menys turistes a la platja

A la Costa Daurada, a Tarragona, els hotels van enregistrar durant el mes de juny una ocupació del 81% gràcies a l'ajust dels preus que s'està portant a terme des de fa quatre anys, segons van explicar fonts de l'Associació d'Hotels Salou-Cambrils-La Pineda. A falta de tenir les dades tancades, durant la primera quinzena de juliol s'estudien unes xifres d'ocupació similars a les de l'any passat, sobretot gràcies al mercat rus i anglès, ja que el mercat nacional està tenint una "resposta tardana" i hi ha reserves que es fan amb tan sols 12 hores d'antelació.

Segons fonts de l'associació, els caps de setmana és quan s'incrementa més el nombre de visitants i "és el turisme rus, amb l'augment que registra, el que compensa les baixades d'altres nacionalitats com la francesa".

Per altra banda, a Barcelona, el Gremi d'Hotels ha previst que l'ocupació durant els mesos d'estiu se situï entorn del 85%, la mateixa que el 2011, el que l'associació considera positiu tenint en compte la situació de crisi.