Joan Aguilera, un dels veïns de Capmany que diumenge passat es va quedar atrapat pel foc, ha recordat avui en declaracions a Efe que el que ha passat va ser "un infern increïble" capaç de posar-li "la pell de gallina" a qualsevol.

Joan Aguilera va veure com el cel es va tenyir de vermell diumenge passat al migdia i va rebre l'avís dels Mossos d'Esquadra d'abandonar el poble.

"Mitja hora després ens van dir que n'hi havia prou amb que ens quedéssim confinats a casa, amb portes i finestres tancades", per la qual cosa tots van pensar que el foc no arribaria al poble, que ja s'havia deslliurat de les flames en anteriors incendis forestals.

"Molts veïns vam decidir pujar a la part més alta del poble, al nord, on hi ha el cementiri, i des d'allà vam veure com les flames arrasaven tota la part sud del poble, on està el càmping, de manera bestial", ha explicat Aguilera.

"Hi havia estones en els quals fins i tot el poble no es veia, de tot el fum que hi havia", ha apuntat.

Aguilera ha explicat que les condicions meteorològiques - el vent de més de 90 quilòmetres per hora, la falta d'humitat i la sequedat de les terres - i de brutícia del bosc van fer de caldo de cultiu per a les flames, que en poques hores van aconseguir envoltar tot el poble, atrapant a tots els veïns que havien decidit desoir la primera indicació de desallotjament dels Mossos.

Va caure la tarda i desenes de veïns de Capmany estaven atrapats a l'interior del poble, envoltats de carreteres tallades, amb camins forestals plens de foc, sense més possibilitat que la d'humitejar les seves propietats i esperar a l'interior de les seves cases tancades que les flamarades els donessin treva.

"Teníem la sensació que si ens quedàvem en el poble ens cremàvem, però no hi havia una altra opció", ha dit Aguilera.

"Se'm posa la pell de gallina quan hi penso, quan ha passat veus que està tot cremat, però quan et trobes allà, amb les flames a cinc metres i sents la impotència, ... era un infern veritablement increïble", ha dit.

Aguilera assegura haver viscut diversos focs a la zona, però cap com el que destrueix l'Alt Empordà des de diumenge 22, i que segueix fora de control a dia d'avui malgrat els esforços dels 2.500 efectius que treballen sense descans en les tasques d'extinció.

"Els avions no podien venir i els bombers havien optat per salvar les cases i deixar que el foc corregués, que és l'únic que es podia fer", amb el resultat que el 90 per cent del terme municipal ha quedat calcinat.

Els veïns de Capmany fa dos dies que recullen de cendres, això no obstant no han hagut de lamentar pèrdues personals i ara fan pinya per ajudar-se uns a altres i superar una tragèdia que ha tenyit de negre el que fins fa dos dies era un paisatge paradisíac.