Els Mossos d'Esquadra de l'Àrea d'Investigació Criminal de Girona han detingut Jindrich Cermac, de 44 anys, nacionalitat txeca i veí de Platja d'Aro, com a presumpte autor de l'homicidi d'una dona comès l'any passat. Amb aquesta detenció, que es va produir el passat divendres 20 de juliol, es dóna per tancat el cas obert el 27 de novembre de 2011, quan uns boletaires van descobrir unes restes òssies humanes en una zona boscosa pertanyent al terme municipal de Llagostera.

Va ser l'anàlisi d'ADN la que va permetre identificar la víctima, si bé ja se sospitava que es tractava d'una dona per la mida dels ossos i la roba en mal estat que s'havia trobat al lloc. L'autòpsia va confirmar que el cos pertanyia a una dona de 77 anys, veïna de Platja d'Aro, que figurava com a desapa?reguda des de finals de juny de 2011.

Presó provisional

El cas estava sota secret de sumari fins dilluns, quan el jutge Domingo Sánchez, titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona, va aixecar el secret de les actuacions i va decretar l'ingrés a presó provisional comunicada i sense fiança per al detingut, a qui assisteix el lletrat Samuel García-Quintas.

En seu judicial, Jindrich Cermac només va indicar que reconeixia els fets -l'assassinat de Carolina Julià- i no va voler declarar res més. No obstant, el mateix divendres havia assegurat a la policia que va matar la dona estrangulant-la amb una corda perquè havia insultat la seva mare. En concret, va referir que havia demanat a la dona que l'acompanyés a la barraca que tenia en una zona boscosa de Llagostera -a prop d'on van trobar-se els ossos embolicats amb una manta- a la banda esquerra de la GI-681, en direcció Tossa de Mar, i una vegada allà l'hauria ?estrangulat dins el cotxe, i després hauria embolicat el cadàver en una manta i deixat les restes a uns metres de distància de l'esmentada barraca. El crim es va cometre el 19 de juny de 2011.

Des que va iniciar-se la investigació, es va anar tancant el cercle al voltant del detingut, de qui la policia sospitava la seva implicació en l'afer però no tenia cap prova directa per incriminar-lo, i no va ser fins divendres quan van arren?car-li la confessió. Els Mossos el van citar a declarar en qualitat de testimoni, però van haver d'aturar l'interrogatori quan l'home va admetre els fets i se li va haver de designar un advocat que l'assistís.

Fonts properes a la investigació asseguren que el detingut era el principal sospitós de l'assassinat després de saber-se que la policia ja l'havia identificat, abans que es trobessin els ossos, com la persona que entre 2006 i 2009 vivia a la barraca del bosc de Llagostera a prop de la qual es van trobar les restes humanes. No només vivia en aquella zona amagada del bosc sinó que també hi reparava bicicletes.

Víctima i agressor eren amics i diversos testimonis així ho haurien confirmat a la policia en el transcurs de la investigació policial que ha culminat amb la detenció de divendres.

La corda no ha aparegut

Probablement, abans del mes d'agost s'incoarà el procediment pel tribunal del jurat i les parts sol·licitaran les diligències que es creguin oportunes com ara prendre declaracions de testimonis, de policies que el van identificar i informes pericials que permetin avaluar l'estat mental del presumpte assassí. Malgrat que ha confessat els fets, es desconeix on és la corda amb què Jindrich Cermac ha confessat que va estrangular la víctima. Tampoc queda clar si aquesta es va poder defensar, si va patir d'una forma excessiva i el temps que va trigar a morir, aspectes aquests que resulten necessaris esclarir per qualificar els fets.