L'organització Ecologistes en Acció ha erigit aquest any un total de 79 banderes negres i 12 punts negres en els llocs més amenaçats de la costa espanyola, segons l'informe "Banderes Negres 2012. Poca Vergonya" que va presentar ahir. D'aquestes distincions, 33 es deuen a abocaments al mar, 23 a urbanisme sense control, 20 a les obres i infraestructures i 3 per residus generats per grans esdeveniments. A la costa gironina, l'ONG ha assignat banderes negres a la platja de s'Abanell, de Blanes, i a la Bulli Foundation, de Roses.

L'informe que analitza la situació de la costa, la seva degradació i les amenaces que pateix recorda que el 75% del litoral està urbanitzat o declarat com a urbanitzable; el 44% de la població viu a la costa i el turisme desenvolupa el 80% de la seva activitat en la franja de 7 quilòmetres, on passen les seves vacances 48 milions de persones. A més, denuncia la "poca vergonya de les administracions públiques perquè segueixen afavorint als responsables del 'boom' immobiliari i l'especulació que, amb els usos del terra han ple la costa d'actius tòxics".

Per a Ecologistes en Acció, l'estat de les costes és "cada vegada més preocupant" en termes de qualitat d'aigües i situació dels ecosistemes. Concretament, el dèficit d'infraestructures i la depuració dolenta d'aigües residuals representa un "greu problema" que se suma al causat pels abocaments procedents del sector industrial. A l'informe, l'ONG considera "necessari" adaptar les depuradores a la capacitat del territori, evitant els continus abocaments d'aigües residuals mal depurades, així com modificar la Llei de Responsabilitat Ambiental en matèria d'abocaments, perquè deixin de ser rendibles per damunt de l'afecció i contaminació dels recursos públics.

A Girona, la platja de s'Abanell de Blanes s'ha guanyat la bandera negra per obres; mentre que Ecologistes en Acció també li ha assignat per temes urbanístics a la platja de Bulli Foundation, a Roses.