El Cos Nacional de Policia (CNP) va batejar-la com Operació Alba perquè els detinguts més destacats es van fer al carrer de l´Alba de Sant Feliu de Guíxols: una mare amb tres fills d´entre 18 i 23 anys, alguns dels quals ja comptaven amb detencions prèvies per delictes contra la salut pública, que es consideren la peça clau d´una de les grans xarxes de distribució d´haixix a la Costa Brava. Tenien capacitat per moure entre 10 i 15 quilos diaris de droga; i el volum de la mercaderia intervinguda ascendeix a, aproximadament, un milió d´euros de valor en el mercat negre: 564 quilograms d´haixix, comissats en tres tongades des que va començar l´operatiu, el passat mes de maig, va explicar l´inspector en cap del cos policial espanyol a Sant Feliu de Guíxols, Ángel Camafreita.

El CNP, que ha comandat la investigació, va explicar-ne els detalls d´aquesta ahir a Sant Feliu de Guíxols de la mà dels responsables polítics del municipi i de la Policia Local ganxona, que ha donat suport a l´operació i que és la resposta a la demanda de la població que s´acabi amb el mercadeig de droga en menut als carrers del municipi, segons va indicar el resposable del cos local, l´inspector Josep Miñarro. Per la seva banda, l´alcalde de Sant Feliu, Joan Alfons Albó, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Francisco Cárdenas (ambdós de CiU), van felicitar els dos cossos implicats en la investigació posant-los com un exemple dels bons resultats que succeeixen a una òptima coordinació de recursos.

El balanç final de l´operació Alba és més de mig quilo d´haixix comissat, una part del qual ja estava preparat en petites dosis de 10 grams cadascuna, a punt per sortir al carrer i passar d´una mà a una altra mitjançant l´intercanvi d´un petit import de diners -a l´estiu els preus de la droga pugen, va indicar Camafreita, a resultes de l´augment de la demanda. Els detinguts són onze: quatre a Sant Feliu, dos a Llagostera i cinc a Vilafranca del Penedès. L´organització transportava la droga en embarcacions a través de l´Estret de Gibraltar des del Marroc -tots els detinguts són d´aquesta nacionalitat- i un cop la mercaderia era a Catalunya l´amagaven en furgonetes i en garatges de lloguer, a Vilafranca o a Martorell. També s´han intervingut 55.000 euros i deu vehicles.

El primer dels comissos es va efectuar a Martorell, i es van intervenir 60 quilos d´haixix. Unes setmanes més tard es feien entrades a dos domicilis de Sant Feliu i Llagostera -en el primer, la família de presumptes traficants va intentar desfer-se de la droga llençant-la per la finestra- i es requisava una petita quantitat de droga disposada per a la seva venda. El cop final, a Martorell i Vilafranca, va ser en forma de troballa de dues furgonetes carretades amb 500 quilos de droga.