Les agrupacions d'agents forestals, bombers i mossos d'esquadra de CCOO creuen que les retallades de la Generalitat als diferents cossos és una de les causes de la gravetat de les conseqüències dels incendis de l'Empordà. Segons els representants dels cossos, la campanya del 2012 ha estat mal planificada i la manca d'efectius s'ha fet evident en una situació de simultaneïtat de focs com els de la Jonquera i Porbou. Segons els bombers, els parcs no poden assumir una segona sortida, mentre que per als mossos, falten vehicles i, sobretot, formació. Els agents forestals, per la seva banda, asseguren que durant l'hivern no s'han cobert les tasques necessàries per a la prevenció d'incendis.

Leandre Gallardet, de l'Agrupació de Bombers de la Generalitat de CCOO, va recordar que els bombers ja van advertir que la situació a l'estiu seria complicada per la sequera important que s'estava vivint al país, però que, en canvi, la campanya de prevenció d'incendis va arribar tard, a finals de juny o principis de juliol, quan normalment es té dissenyada setmanes abans.

Per Gallardet, un dels errors més grans del departament rau en el fet que no es posés en marxa el nou sistema de "guàrdies localitzades" que garantia que tres bombers de cada parc, de vacances o fora de servei, es posessin en alerta i en menys d'una hora estigues?sin al parc de bombers d'origen per actuar en cas d'emergència. I és que, segons Gallardet, a l'estiu es donen el doble de serveis que a l'hivern, i la manca d'efectius feia que si tots els efectius de tots els parcs d'una zona es destinaven a una emergència, els parcs quedaven buits i, per tant, no es podia actuar si es donava una segona sortida. Amb aquest sistema, que segons Gallardet, per problemes "administratius" el departament d'Interior ha retardat, s'hagués assegurat que 50 parcs de bombers d'arreu de Catalunya tinguessin disponibles 3 efectius en menys d'una hora.

Per Gallardet, aquesta és la causa per la qual es va arribar tard a l'incendi de Portbou. Gallardet va explicar que dues hores més tard de destinar els bombers a la Jonquera es va declarar aquest segon incendi, i que, a falta de més efectius, es van haver de desplaçar bombers que ja estaven treballant. Per això, se'ls va fer "recollir mànegues", va assegurar Gallardet, i desplaçar-se fins a Portbou. "No sabem si estant allà ho haguéssim pogut evitar", va declarar Gallardet, però "està clar que vam arribar tard per a dues persones", va afegir.

El conseller d'Interior, Felip Puig, considera que l'actuació dels cossos d'emergència en l'extinció dels focs de l'Alt Empordà va ser "excel·lent i impecable". En resposta a les queixes de CCOO, Puig creu que els sindicats "s'equivoquen" aprofitant els incendis per plantejar reivindicacions laborals, però creu que és la seva estratègia. "Els sindicats entenen molt de reivindicacions laborals, però no en saben massa de dispositius d'emergència", va concloure.