Les altes temperatures i les baixes humitats relatives previstes per aquest cap de setmana a les comarques interiors de Catalunya van provocar que el Departament d'Agricultura activés per ahir al migdia el Nivell 3 del Pla Alfa als massissos de les Gavarres i Cadiretes i del Monstant, aquest darrer situat a Tarragona. El cap de l'Àrea Regional dels Agents Rurals a Tarragona, Cándido Rincón, va explicar que l'objectiu d'aquesta prohibició en els accessos és evitar que totes aquelles persones que no tenen cap vinculació amb la zona puguin accedir al parc. I és que, reduint el volum de persones a l'interior del parc, també es redueix el risc i la possibilitat que es produeixi un incendi.

El cap dels Agents Rurals va detallar que inicialment estava previst que el Nivell 3 del Pla Alfa estigués activat fins ahir a la nit, tot i que no quedava descartada la possibilitat de mantenir-lo al llarg del cap de setmana. "Tot dependrà de les condicions meteorològiques i de com evolucioni el temps", van assenyalar des del cos dels Agents Rurals. De fet, ahir al vespre va finalitzar l'avís de risc per calor després que les previsions meteorològiques indiquessin que es donaria una baixada de temperatures i precipitacions dispersis per tot el territori.

L'activació de nivell 3 del Pla Alfa en aquests àmbits comporta la suspensió de tots els permisos especials per realitzar les activitats que puguin generar risc d'incendi -obra pública, treballs forestals, caça, sega, activitats que comportin l'ús de radials, cremes, barbacoes.

El Pla Alfa i el nivell d'actuació corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d'incendis forestals i altres eines d'anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

El tancament dels massisos també va anar acompanyat d'un reforçament de la vigilància per part dels cossos d'Agents Rurals i Mossos d'Esquadra en aquelles àrees afectades pel molt alt risc d'incendi forestal atès l'augment generalitzat de la temperatura i la disminució de la humitat relativa. De fet, agents rurals i dels mossos van estar supervisant i inspeccionant diferents camins dins del Parc Natural del Montsant al llarg de tot el matí i tarda.

Els agents es col·loquen en zones altes on tinguin visibilitat per poder detectar qualsevol columna de fum i poder activar, en cas de ser necessari, la resta de cossos d'emergència. A més, la tasca des Mossos i els Agents Rurals passa també per informar pagesos, agricultors i ramaders de l'activació de l'elevat risc que hi hagi un incendi.

El dispositiu de vigilància d'ahir estava format per 13 Mossos d'Esquadra -7 agents a la Zona del Montsant i 6 a Girona- i 48 membres del cos d'Agents Rurals -30 agents a la serralada del Montsant amb el suport addicional d'un mitjà aeri i 18 agents repartits a les comarques de la Selva, Baix Empordà i Gironès.

Des del Departament d'Agricultura van assegurar que la situació "més dolenta" s'havia de donar a les zones de l'interior, agreujada per la previsible no recuperació de les humitats relatives nocturnes.

En la jornada d'ahir les àrees més afectades van ser l'Alt Camp: Querol, Pont d'Armentera i Aiguamúrcia; Ribera d'Ebre: Flix, Riba-roja, Ascó, Torre de l'espanyol, Vinebre, La Palma d'Ebre i Garcia; Terra Alta: La Fatarella, Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca; Bot, Gandesa, Pinell de Brai, Corbera d'Ebre; Anoia: La Llacuna, Carme i Miralles i Alt Penedès: Font-rubí, Mediona Pontons i torrelles de Foix.

A més, entre les principals recomanacions hi havia la d'evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació; evitar la circulació de vehicles a motor i l'ús de maquinària per zones forestals en la franja horària compresa entre la una i les sis de la tarda.

Així mateix, es recomanava no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que poguessin general guspires o sobreescalfaments.