Els experts que estudiaran les recuperació del paisatge cremat a l'Alt Empordà es reuniran per primera vegada aquest dimarts a la tarda al Consell Comarcal. En l'anomenada Taula Participativa Tècnica es trobaran tècnics especialistes en reforestació, incendis, flora, paisatge i associacions i professionals que puguin aportar coneixements sobre el tema. D'altra banda, l'ONG catalana Acciónatura i Click Post han impulsat una iniciativa amb l'objectiu d'aconseguir 10.000 arbres per a les zones calcinades. Amb el lema '1 click, 1 arbre', els impulsors es comprometen a plantar un arbre per cada usuari que es registri al web www.clickpost.com.

Per gestionar les accions que s'han de dur a terme per a la recuperació del paisatge que el foc ha cremat a l'Alt Empordà i canalitzar els recursos que estan arribant per part de la població i d'altres àmbits, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, la Diputació de Girona i el Departament de Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat han creat la Taula Participativa Tècnica. Està formada per tècnics voluntaris especialistes en reforestació, incendis, flora, paisatge i associacions i professionals que puguin aportar idees i coneixements sobre el tema. La primera d'aquestes reunions es farà avui a les sis de la tarda a l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal.

D'altra banda, la Plataforma de voluntaris Foc Empordà, creada des del Consell Comarcal, té l'objectiu de ser l'organització que centralitzi totes les activitats vinculades als voluntaris. Ha estat constituïda per ciutadans que volen participar de manera individual en les tasques que s'hauran de realitzar en les diferents activitats que sorgiran en breu.

Aquesta plataforma s'organitza en tres comissions (voluntaris, organització i difusió) que ja s'han posat en acció. Des de la plataforma es fa una crida a tota aquella gent que es vulgui solidaritzar amb els afectats a participar de les seves activitats -el formulari per inscriure's a la llista de voluntariat es trobat a l'enllaç http://focemporda.mediambient-altemporda.org/. En els propers dies es donaran a conèixer les primeres propostes i activitats.

Iniciativa per reforestar les zones cremades

L'ONG Acciónatura i Click Post han decidit emprendre una iniciativa conjunta que té per finalitat ajudar a reforestar els boscos cremats a l'Empordà aquest estiu. Es pretén recollir el sentiment de solidaritat que s'ha generat a Catalunya arran dels incendis a l'Alt Empordà, amb iniciatives com la de '1 català 1 arbre', per impulsar una actuació sobre el terreny que ajudi a accelerar la seva regeneració.

L'acció pretén aconseguir replantar fins a 10.000 arbres a zones boscoses dels diferents municipis afectats. Tot i això, abans de començar la reforestació, és necessari que un estudi del terreny determini zones on hi havia pinedes per tal que siguin reemplaçades per arbres més resistents davant del foc i, sobretot, trobar el finançament necessari per cobrir el cost d'aquests i les tasques de reforestació i manteniment.

El soci fundador de l'empresa Click Post Alex Silva Gibert ha explicat que han decidit finançar un arbre per cada persona que gratuïtament es registri a la seva plataforma. I perquè aquesta iniciativa resulti eficaç, els impulsors ja s'han posat a treballar per determinar quines espècies d'arbres, com les alzines, les alzines sureres i els roures, serien les més adequades, així com les millors condicions per iniciar la reforestació amb garanties.

Segons el director de la ONG Acciónatura, Francesc Giró, és tan important aconseguir dur a terme la tasca de replantar arbres com fer que aquests arbres sobrevisquin, amb un manteniment adequat. En aquest sentit, ha avançat que estan estudiant la possibilitat de treballar amb una tècnica pionera que permet una alta supervivència dels arbres replantats i, per tant, permetria repoblar una major extensió de terreny, amb un mínim cost de manteniment.

D'entrada, però, els impulsors de la iniciativa volen valorar quina és la millor estratègia a seguir i en quins terrenys es fa més necessari actuar, ja que els boscos de la zona mediterrània, adaptats als incendis, tenen la capacitat de regenerar-se per sí sols. "Es tracta de calcular molt bé quines són les actuacions més necessàries per aconseguir que aquesta regeneració sigui més ràpida i eficaç", explica Giró, "tenint en compte que el més prioritari és evitar l'erosió del sòl".

Es creu que les tasques de reforestació es podran iniciar a l'octubre, un cop determinades les necessitats. Per a aquests treballs, els organitzadors de la iniciativa estan contactant amb empreses locals de la zona, que són les que duran a terme les tasques de replantació.

La iniciativa està oberta a la col·laboració de les entitats, particulars i voluntaris que s'hi vulguin sumar. Les persones que vulguin col·laborar amb la plantació d'un arbre, poden fer-ho registrant-se gratuïtament a l'adreça de Clickpost -https://www.clickpost.com/ca-ES/landing/reforestar-emporda-ca.