L'Ajuntament de Girona durà a terme a partir del 6 d'agost una prova pilot a Sant Narcís i Santa Eugènia per evitar que les persones necessitades busquin aliments als contenidors dels supermercats i, en canvi, es dirigeixin al centre de distribució d'aliments (CDA) de la ciutat. En concret, els agents cívics informaran aquells qui vagin a buscar menjar a les escombraries que poden adreçar-se a l'economat i, si accepten l'alternativa, se'ls entregarà un val de recollida d'aliments. Així mateix, el consistori ha signat un acord amb els supermercats Bonpreu, Condis i Novavenda perquè facin donació dels aliments que estiguin a punt de caducar.

"A la ciutat de Girona no hi ha motius per passar angoixa alimentària". D'aquesta manera l'alcalde, Carles Puigdemont, s'ha mostrat ferm en la seva aposta perquè la falta d'aliments no sigui un problema per a cap gironí. Assegura que la ciutat està "preparada" i que s'han "conjurat tots plegats" per donar una resposta "digna" a les persones a qui els falta aliments.

Precisament per trobar una solució digna i per evitar una pràctica "carregada de riscos" i cada vegada més estesa, com és la de furgar entre els contenidors de residus orgànics, l'Ajuntament ha engegat un pla per tancar les deixalles; oferir una alternativa als necessitats i a la vegada aconseguir la implicació dels supermercats de la ciutat.

De moment s'ha aconseguit l'acord signat avui amb tres supermercats -Bonpreu, Condis i Novavenda-, tot i que l'alcalde de Girona ja ha avançat que la resta de superfícies de Girona també han mostrat la seva voluntat d'implicar-s'hi. El conveni preveu que aquests súpers faran donació d'aliments que estiguin a punt de caducar al CDA.

Puigdemont ha valorat que l'acord és una resposta "molt positiva carregada de compromís social", i una "bona manera d'abordar també els desafiaments de la crisi, que aboca a aquesta col·laboració publicoprivada".

Cadenats als contenidors

Davant del risc per la salut que pot comportar que es consumeixin aliments llençats als contenidors i l'alarma social que això provoca, paral·lelament l'Ajuntament de Girona tancarà amb cadenats els contenidors per evitar que la gent hi furgui. Aquesta mesura sola, però, sense cap alternativa per a les persones que fins ara en fan ús, podia deixar els necessitats en una situació encara més difícil de la que ja tenen. És per això que el consistori ha decidit establir un operatiu especial per informar i adreçar a les persones afectades als recursos normalitzats i, finalment, tancar els contenidors de deixalles orgàniques.

En concret, aquest nou sistema informarà 'in situ' les persones que recullin aliments en els contenidors d'orgànica del risc que això suposa i les adreçarà al CDA perquè se'ls faciliti una cistella d'aliments bàsics de manera urgent. La voluntat és orientar-les cap a la xarxa de serveis bàsics d'atenció social perquè rebin l'atenció que els correspongui.

Els que s'encarregaran de detectar els possibles beneficiaris d'aquest nou sistema seran els agents cívics, que passaran pels contenidors i, quan observin alguna persona recollint restes de l'orgànica, s'hi acostaran per informar-la que no es pot continuar agafant menjar dels contenidors i que poden accedir als aliments adreçant-se directament al CDA. Si la persona accepta l'alternativa, li facilitaran un val nominal de recollida de menjar.

El mateix economat atendrà les persones que hi vagin amb val nominal de recollida d'aliments i comprovaran si són usuaris en actiu d'aquest servei. En cas afirmatiu, els lliuraran la cistella bàsica extraordinària i els comunicaran que han de tornar el dia indicat en el seu calendari d'assistència al CDA. En cas que no siguin usuaris del centre de distribució, els lliuraran una cistella bàsica extraordinària i els informaran que han d'anar al seu servei bàsic d'atenció social de referència. I si no són residents a Girona, els donaran igualment la cistella bàsica extraordinària i els informaran que han d'anar als serveis socials del seu municipi.

Aquest nou sistema s'aplicarà a la ciutat en quatre zones en funció dels contenidors d'orgànica dels supermercats existents. Es tracta de la zona de l'Eixample, la de Palau, la del nord (Mercadal, Pont Major i Taialà) i la zona oest (Sant Narcís i Santa Eugènia). L'inici de l'actuació pilot es durà a terme a la zona oest de la ciutat a partir del 6 d'agost.

De moment es tancaran els contenidors amb cadenats -la clau dels quals estarà en mans dels súpers-, i aquests requeriran una recollida especial. A partir del setembre, però, ja s'instal·laran contenidors amb un tancament automàtic que facilitarà la recollida per part dels camions.

Una mesura temporal

El regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, ha explicat que aquest nou sistema neix per "no instaurar-se definitivament". La voluntat és que desaparegui la pràctica de recollir menjar dels contenidors i que les persones necessitades s'acostumin a utilitzar el circuit ja establert pel consistori per atendre-les. "Els costa el primer pas d'anar als serveis socials", ha reconegut Berloso en aquest sentit.

Més de 800 famílies recorren a l'economat

L'economat de Girona, situat al barri de Pedret, atén més de 800 famílies de la ciutat i l'Ajuntament preveu que a finals del 2012 se superi el miler. Aquest és un dels indicadors que demostren que la pobresa a la ciutat va a més i que, de moment, no té fre. Així mateix, amb aquest nou sistema es preveu que al voltant d'una vuitantena de nous usuaris acudeixin al CDA. "Sigui quina sigui la magnitud, el que hem fet és un dispositiu per estar preparats", ha reflexionat l'alcalde de Girona.