El Servei de Control de Mosquits de la mancomunitat de la badia de Roses i el Baix Ter està experimentant un nou producte biològic per controlar el mosquit tigre als embornals dels carrers i, també, una altra espècie característica de la Costa Brava que cria en bassals entre les roques. El seu objectiu és comprovar l'efectivitat d'un nou formulat bacterià per matar mosquits, fabricat per un laboratori nord-americà i que podria reduir a la meitat el nombre d'aplicacions del larvicida.

Els assajos s'estan realitzant als desguassos del municipi altempordanès de Vila-sacra amb la voluntat de, si funciona, compartir els resultats amb tot el radi d'acció de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut).

D'un a dos mesos de validesa

El director del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès, va explicar que els seus tècnics estan comprovant la nova fórmula d'un producte biològic fabricat per Valent BioSciences, encara inexistent al mercat espanyol. Marquès va remarcar que aquest preparat "interessa perquè pot tenir una persistència més alta en el medi, per exemple als embornals" i que les condicions de les clavegueres de Vila-sacra són adequades per a l'experiment. De moment, aquesta temporada d'estiu s'hi ha fet una aplicació i els tècnics en fan un seguiment setmanal.

El larvicida que s'utilitza en l'actualitat té una validesa mensual i, al cap d'aquest temps, s'ha de repetir l'aplicació obligant a fer una tasca costosa a nivell de mà d'obra. Si la nova fórmula dura dos mesos, tal com assegura el seu fabricant, el procés se simplificaria i s'abaratiria. En la fase d'assaig de camp que s'està duent a terme a Girona, el laboratori assumeix el finançament del producte que s'està provant i que ja ha superat amb èxit els nivells de laboratori. "Si és bo s'hauran de tractar tots els municipis", va considerar el responsable del Servei de Control de Mosquits; qui va destacar que, en principi, "el nou producte larvicida és millor, més net, efectiu i amb un cost menor".

Atacs a les roques

Però el tigre no és l'únic insecte en el punt de mira d'aquesta unitat especialitzada, sinó també un mosquit que pobla els penya-segats de la Costa Brava: l'aedes mariae. Eduard Marquès va explicar que es tracta d'un mosquit molt antic i "molt agressiu", que està present a tots els municipis de la Costa Brava -l'únic tram del litoral català on habita- i cria a les roques, a la vora del mar, en bassals que s'han de localitzar un a un per tal de tractar-los amb larvicida. Aquest insecte, que actua en un radi d'entre 100 i 200 metres, ataca a la posta i la sortida del sol.

El Servei de Control de Mosquits de la Mancomunitat de la badia de Roses i el Baix Ter ha fet la primera aplicació d'aquest nou formulat bacterià, per tal de posar-ne a prova l'efectivitat amb els mosquites de les roques, en una zona de roques de Llançà.

La mancomunitat cobreix tretze municipis i treballa en conveni amb el Dipsalut, especialment en la lluita contra el mosquit tigre.