L'organització Ecologistes en Acció ha atribuït les causes dels últims incendis forestals que han afectat Catalunya a la manca d'una política de prevenció i a les retallades en la lluita contra aquest tipus de sinistres.

En un comunicat, en què se solidaritzen amb els afectats i els familiars de les quatre víctimes mortals, els responsables de l'organització ecologista consideren "inapropiada" la resposta del conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, sobre la possibilitat que els reclusos en tercer grau puguin commutar les penes per treballs de prevenció i neteja en els boscos.

"No perquè això no sigui possible, sinó perquè els treballs 'per la comunitat' no poden ser presentats com un substitut dels cossos professionals que han de treballar en la prevenció i extinció d'incendis", indiquen des d'aquesta organització.

A més de les causes climàtiques naturals que poden incidir en els incendis forestals, Ecologistes en Acció ressalta els factors humans: l'abandonament rural i dels boscos, la reducció dels pressupostos per a la gestió forestal i el canvi climàtic que està provocant la 'africanització' del clima mediterrani.

En aquest sentit, els ecologistes donen un "suspens" a la gestió del medi natural i la prevenció d'incendis de la Generalitat.

D'una banda, en la gestió forestal-assenyalen-s'ha tendit a afavorir masses homogènies de boscos d'una sola espècie, en general pins, "amb l'únic objectiu de maximitzar el rendiment econòmic actualment inviable i que ha provocat l'abandonament dels boscos , sense tenir en compte el risc que això suposa per als incendis ni la pobresa ecològica d'aquest tipus de bosc ".

A més, creuen que s'han perdut els aprofitaments de molts camps de cultiu, la integració de la vegetació de ribera de molts rius i la gestió integrada de la ramaderia, a causa del abandonament rural, "que generaven un paisatge en mosaic que ara són part del bosc ".

En un altre sentit, Ecologistes en Acció considera que durant anys s'ha invertit més "en costosos mitjans d'extinció que en gestió i prevenció d'incendis".

A tot això sumen que l'accés motoritzat al medi natural, especialment a l'estiu, ha pogut derivar en majors factors de risc (com tirar cigarretes enceses) pels incendis.

Referent a això, recorden que amb la Llei Òmnibus, la Generalitat va impulsar a finals del 2011 un canvi legislatiu per facilitar l'accés de vehicles (tot terreny i motocicletes) als camins forestals, en una decisió que els ecologistes qualifiquen d '"irresponsable".

Així mateix, l'organització ecologista entén que els "retallades" de la Generalitat en tasques de prevenció, vigilància i extinció, "tal com han denunciat els cossos de Bombers i d'Agents Rurals", han estat causa directa a l'hora d'evitar i aturar les flames, en reduir la capacitat operativa dels cossos.