La mort de Juan Pablo Torroija, un argentí de 41 anys que el 14 de juliol va perdre la vida mentre romania ingressat a l'hospital Josep Trueta de Girona, ha convulsionat el país sudamericà fins al punt que el consolat argentí de Barcelona ha exigit per escrit conèixer els detalls del succés, en el qual hi hauria almenys una irregularitat: els jutjats es van oblidar de comunicar a les autoritats consulars la mort d'un súbdit argentí. Torroija va ser detingut per la Policia Municipal de Girona l'onze de juliol després que aquest, presumptament, hagués comès un robatori dins un cotxe estacionat al carrer de la Creu. Un cop a les garjoles de la comissaria del carrer Bacià de Girona, es va penjar amb la camisa, segons va informar a l'endemà el cos local. Els agents el van reanimar i va ingressar viu, però amb lesions cerebrals severes, al Trueta. Hi va morir el dia 14.

El consolat ha reclamat un informe precís dels fets i que el cos no sigui enterrat, ja que la família té sospites sobre la causa de la mort de Torroija, que a Girona vivia en una casa ocupada però és fill d'un important empresari argentí. Un amic del presumpte lladre assegura que va veure el cos i, segons ha explicat a la família i reporten els rotatius argentins, aquest mostrava cops i contusions. De mentres, fonts forenses asseguren que la causa de la mort va ser el suïcidi que l'home es va inflingir per penjament, i que a banda del dany al coll el cos només presentava dues rascades a les mans. De fet, l'autòpsia va ser rutinària i efectuada tan sols per un forense, quan en casos en què es sospita de mort criminal sempre se'n designen dos. També una dona española que té una filla en comú amb Torroija té previst personar-se als jutjats per reclamar explicacions dels fets.

Irregularitats i disculpes

La família a l'Argentina de Torroija es va mobilitzar quan portaven diversos dies sense saber res d'ell. Per la seva banda, el consolat a Barcelona assegura que es va assabentar del cas dissabte passat, és a dir, dues setmanes després de la mort de l'home, i de manera no oficial, segons declara a Diario Jornada el cònsol argentí a Catalunya, Felipe Álvarez de Toledo. "La policia diu que Torroija va ser detingut per robatori i que es va suïcidar a la garjola. Aparentment les imatges de les càmeres de seguretat van enregistrar els fets, però encara no hem tingut accés ni tan sols a l'atestat policial", va explicar el diplomàtic.

La família argentina es queixa que no va ser informada en cap moment de la detenció del seu parent, cosa que segons el cònsul no és obligatòria perquè només ocorre si el detingut així ho sol·licita. En el cas de la mort, això ja sí que seria d'obligada notificació als serveis consolars en cas d'un ciutadà estranger. "La secretària del jutjat ja s'ha disculpat arran d'això", va precisar Álvarez de Toledo.