Gairebé un centenar de Bombers de la Generalitat, de l'Ajuntament de Barcelona i d'AENA, convocats pels sindicats, es van concentrar ahir als peatges de l'autopista AP-7 a Maçanet de la Selva i a Martorell i van aixecar algunes barreres en protesta per les retallades.

Segons va explicar un portaveu d'Abertis, els manifestants que es van concentrar en els dos peatges van boicotejar les barreres, manipulant-les per permetre que els conductors passessin sense pagar la quota corresponent, tot i que no tenen comptabilitzats quans conductors les van franquejar.

Des de la UGT, van assegurar que van realitzar aquesta acció simultània des de les 12 del migdia en els dos peatges "en solidaritat amb el poble, amb el més feble", perquè se senten en deute amb ells, tot i que van puntualitzar que no van aixecar totes les barreres, sinó algunes. Les concessions de peatges "reflecteixen molt bé la situació actual que les empreses i els bancs no poden perdre i el poble sí, així com la injustícia i el desequilibri", va concloure la font sindical.

Un altre portaveu sindical va indicar que amb aquesta acció, en plena operació sortida, volen conscienciar la població, ja que molta gent i especialment els aturats "no podran anar de vacances", i que els Bombers, el treball dels quals és salvar la gent, "són voluntaris per col·laborar a salvar els qui pateixen la crisi".

La protesta dels Bombers no va generar congestions de trànsit, segons el Servei Català de Trànsit (SCT), i segons van explicar tots dos sindicalistes, quan els Mossos d'Esquadra van tallar la via amb motiu de la seva protesta la van abandonar per evitar afectacions a la mobilitat.

Una reforma laboral "injusta"

En un manifest unitari signat pels sindicats CCOO, Catac, UGT, CGT, A.S.I. i la Plataforma de Bombers de Barcelona (PBB), els Bombers constaten que "s'ha fet una reforma laboral injusta i ineficaç, s'han retallat drets que havia costat molt aconseguir, s'han reduït els serveis bàsics com la sanitat i l'educació, i les ajudes als més febles".

Critiquen que s'hagin "malgastat quantitats ingents de diners públics en el rescat de bancs i caixes" a més que, segons ells, s'està afectant el dret a una sanitat universal i gratuïta, a un ensenyament públic i de qualitat, a uns serveis públics professionals i a uns drets laborals.

El manifest afirma que, com a bombers, tenen una posició privilegiada davant dels milions d'aturats, tot i que consideren que no poden "quedar impassibles davant de l'agressió" als seus conciutadans, pel que lluitaran per defensar-los.