La Guàrdia Civil ha localitzat aquest dijous al migdia el cos sense vida del submarinista desaparegut ahir dimecres a la costa del Montgrí, entre l'Estartit i l'Escala. Però l'operatiu de recat no el podrà treure de l'aigua encara perquè està en una zona molt complicada. El responsable de l'operatiu de recerca, Fernando Aguirre, deia aquest matí que la víctima i els seus companys van cometre una imprudència perquè es van endinsar en una cova que no està catalogada ni apareix als mapes de rutes, un lloc que ha qualificat de "forat sinistre". Sembla que es van endinsar en una cova sense tenir el material adequat ni la formació.

"Ara comença el més difícil", assegura Aguirre, que és també cap del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a Girona. Les tasques de recuperació del cos seran molt complexes, ja que es troba a uns 45 metres de l'entrada de la cova i al fons d'una mena de cràter de fangs. Poc després d'haver-hi baixat, ha destacat els problemes de visibilitat que tenen a l'interior perquè només amb la presència de les bombolles s'aixeca el fang molt fi de què està format. Això fa que el treball amb una visibilitat mínima sigui molt curt, apunta.

Després de localitzar el cos, comença el treball per garantir la seguretat dels submarinistes experts que s'hauran d'encarregar d'extreure el cos. Segons explica Aguirre, el més important és assegurar el que anomenen la "línia de vida" i que és el fil que, enganxat a la paret de la roca, els ha de permetre tenir localitzada la seva posició en tot moment. Un altre dels aspectes dificultosos és aconseguir que estigui fixada suficientment forta com per poder sostenir el cos de l'equip de rescat i la víctima. "És una galeria molt sinuosa i ningú es pot quedar atrapat per darrere de la víctima", apunta el responsable del dispositiu.

Només hi ha catorze persones a tot Espanya que tinguin l'experiència i la formació necessària per poder dur a terme aquestes tasques. La previsió és que aquesta tarda es treballi en la seguretat i que demà al matí se submergeixin de nou per mobilitzar el cos amb les màximes precaucions.