La Guàrdia Civil va localitzar ahir al migdia el cos sense vida del submarinista de 51 anys desaparegut dimecres, Micahel Astor, a la costa del Montgrí, entre l'Estartit i l'Escala. La víctima es troba en una zona molt complicada i l'operatiu de rescat tenia previst preparar-ho tot per poder retirar-lo avui. El responsable de l'operatiu de recerca, Fernando Aguirre, va manifestar que la víctima i els companys van cometre una "imprudència terrible" perquè es van endinsar en una cova que no està catalogada ni apareix als mapes de rutes, un lloc que ha qualificat de "forat sinistre" sense tenir el material adequat ni la formació.

"Ara comença el més difícil", assegurava Aguirre, a dos quarts de dues migdia quan després d'hores de recerca es localitzés el cos en un punt pròxim a la coneguda com la cova de les Betes. Aguirre, cap del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a Girona, informava que les tasques de recuperació del cos seran molt complexes, ja que es troba a uns 45 metres de l'entrada de la cova i al fons d'una mena de cràter de fangs.

Problemes de visibilitat

Poc després d'haver-hi baixat, van destacar els problemes de visibilitat que tenen a l'interior perquè només amb la presència de les bombolles s'aixequen els sediments.

Una vegada localitzada la víctima en un lloc de molt difícil accés per part de dos guàrdies del Grup Rescat Subaquàtic, van començar els treballs per garantir la seguretat dels submarinistes experts que s'hauran d'encarregar d'extreure el cos. Segons explica Aguirre, el més important és assegurar el que anomenen la "línia de vida" i que és el fil que, enganxat a la paret de la roca, els ha de permetre tenir localitzada la seva posició en tot moment.

Un altre dels aspectes dificultosos és aconseguir que estigui fixada suficientment forta com per poder sostenir el cos de l'equip de rescat i la víctima. "És una galeria molt sinuosa i ningú es pot quedar atrapat per darrere de la víctima", apuntava el responsable del dispositiu.

Només 14 experts a Espanya

Només hi ha catorze persones a tot Espanya que tinguin l'experiència i la formació necessària per poder dur a terme aquestes tasques. La previsió era que ahir a la tarda es treballés en la seguretat i que avui al matí se submergeixin de nou per mobilitzar el cos amb les màximes precaucions.

L'home, de 51 anys, i nacionalitat espanyola, estava practicant espeleobusseig acompanyat del seu fill i dos bussejadors, un de nacionalitat suïssa i un altre d'espanyola.

Es van endinsar a la cova pràcticament desconeguda i que no està catalogada. El ciutadà suís i els dos espanyols van aconse?guir sortir-ne. Però cap a les dotze del migdia van donar la veu d'alerta en veure que no sortia a la superfície el quart integrant del grup. Havien estat bussejant per les coves de la zona de la Punta del Milà, entre l'Estartit (Baix Empordà) i l'Escala (Alt Empordà), entre la Punta de les Tres Coves i els illots de cala Farriol. Poc després de rebre l'avís es va activar el dispositiu de recerca amb Bombres, Guàrdia Civil, l'equip de GEAS i del GRAE.

La d'ahir és la setena víctima mortal relacionada amb l'activitat de submarinisme a la Costa Brava aquest any.