El sindicat agrari Unió de Pagesos (UdP) ha demanat avui a les administracions estatal i autonòmica la màxima celeritat a l'hora de concedir ajudes directes als pagesos afectats per l'incendi de l'Alt Empordà, que va afectar a unes 3.000 hectàrees.

El sindicat calcula que les pèrdues dels productors infrastructures, maquinària i producció emmagatzemada ascendeixen a tres milions d'euros, i espera que el Govern estatal i el català analitzin amb la major rapidesa possible els danys ocasionats pel foc en cada cas i puguin compensar de manera justa als afectats, segons que afirma en un comunicat.

UdP demana al departament d'Agricultura que no s'estableixin limitacions per caçar senglars a la zona de l'Alt Empordà on es va produir l'incendi el passat 22 de juliol, ja que és tracta d'una àrea on hi ha una densitat molt alta d'aquests animals, i quan es replantin els cultius de vinya, oliveres i cirerers que es van cremar o van quedar molt danyats pel foc, aquests animals salvatges podrien acabar amb els brots d'aquestes plantes.

El sindicat va recollir aquesta petició en una assemblea informativa que va tenir lloc ahir a la nit a la seva seu de Figueres, on es van explicar les demandes per pal·liar les afectacions de l'incendi, i a la qual van assistir uns 25 afectats. Una altra de les peticions que fa el sindicat a Agricultura arran de l'assemblea d'ahir és que es deixi entrar als pagesos als terrenys afectats perquè es puguin tallar i retirar amb la màxima rapidesa els pins cremats i es destinin a l'elaboració de biomassa, ja que hi ha diferents empreses interessades a realitzar aquesta tasca.

Unió de Pagesos també reclama a l'administració catalana que les explotacions agrícoles i ramaderes puguin deixar un marge de seguretat al seu voltant, net de pins i altres espècies vegetals. Segons el sindicat, l'extensió de boscos de pins, sense cap rendibilitat econòmica en aquests moments, ha impedit que l'incendi es pogués parar amb major celeritat.

A més, recorda que en aquest incendi s'han donat alguns exemples de casos de superfícies i boscos de pastura que han evitat que es produïssin danys superiors i per tant les zones de pastura han impedit que es veiessin afectades més granges o masies.