El submarinista mort en una cova entre l'Escala i l'Estartit hauria lluitat intentant sortir de la cova quan probablement s'hauria quedat sense aire. És el que creuen els especialistes que ahir van poder treure en tres quarts d'hora el cos del bussejador que presentava ferides. Dotze agents del Geas de la Guàrdia Civil i quatre Bombers van participar en el rescat que, segons el responsable, Fernando Aguirrre, hagués pogut durar "una hora o tot un dia". Un cop recuperat el cos del submarinista, de 51 anys i nacionalitat espanyola, va ser traslladat al port de l'Estartit.

El responsable de l'operatiu va destacar que el rescat no ha estat "una tasca fàcil" a causa de la sinuositat, complexitat i la mala visibilitat de la cova. Els membres del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil a Girona van poder extreure el cadàver molt ràpidament, després de submergir-se per primera vegada a un quart de dotze del matí i en menys de quaranta minuts. "Hem tingut sort i la feina realitzada durant la passada tarda -després de trobar el cos- ens ha servit per anar més ràpids", va destacar Aguirre. Durant els treballs d'ahir, els agents, que tenien la cova preparada per poder treure el cos, van enganxar una ampolla d'aire comprimit a l'armilla de la víctima perquè pogués flotar, i facilitar, així, la feina dels especialistes.

Perdut enmig del fang

Segons fonts de la Guàrdia Civil, la víctima hauria lluitat per intentar sortir de la cova on es trobava perquè tenia ferides a les mans i podria ser que tingués algun os trencat. "Els primers metres d'entrada a la galeria no tenen molts obstacles però la víctima segurament s'hauria quedat sense aire en aquesta cova i a causa del fang no hauria pogut trobar la sortida",va detallar Aguirre. Segons ha explicat la Guàrdia Civil, ha estat un operatiu d'alt risc dut a terme per integrants avançats del cos. Dos dels submarinistes van localitzar el cadàver i ahir el recuperaven.

El submarinista mort és un ciutadà de nacionalitat espanyola, M.A., de 51 anys i veí de Viladecans, al Baix Llobregat. Va sortir dimecres a practicar espeleobusseig acompanyat del seu fill i dues persones més. Es trobaven a la costa entre Torroella i l'Escala, a la zona de Les Voes. En veure que no sortia es va donar avís. Salvament Marítim, la Guàrdia Civil va activar el dispositiu de recerca. En accedir a l'interior de la cavitat es van adonar que era d'una gran perillositat i que no es disposava d'informació de la cova. Pels especialistes, "els acompanyants van tenir molta sort de poder sortir amb vida" perquè ni tenien la formació ni els mitjans suficients. "Sense tenir coneixements i en aquestes condicions era molt improbable que l'home pogués trobar la sortida", va dir Aguirre. Els GEAS fan una crida als bussos a extremar les precaucions. "Els acompanyants segurament només van accedir a la primera part de la galeria perquè, si no, és molt difícil i gairebé impossible sortir d'aquesta cova".

Des del 1990 en aquesta zona s'han hagut de rescatar set persones.